- Și în ciuda faptului că actuala piață a ceasurilor este dominată mai ales de mecanismele quartz, mulți sunt încă pasionați de ceasurile cu tragere.
- Când vorbim despre ceasurile cu tragere, ne putem referi fie la ceasurile automate sau la mecanismele cu tragere manuală.
- Ceasul mecanic se deosebește de cel automatic prin metoda de tragere.
În epoca ceasurilor moderne cu quartz, tot mai mult de uită de orologeria clasică sub forma mecanismelor de tragere. Oricine a avut privilegiul de a experimenta acea eleganță, farmecul și noblețea, cu siguranță ar putea confirma că au un spirit cu adevărat unic. Există însă două tipuri – mecanisme cu tragere manuală și mecanisme cu tragere automată. În timp ce unele sunt alimentate de ceasul mecanic, celelalte se ocupă de funcționarea ceasului automat. Așadar care ste diferența dintre ele?
Conținutul articolului
Ceasul mecanic
Când în introducere am menționat eleganța, șarmul și noblețea, ne-am referit mai ales la ceasul mecanic alimentat de mecanisme cu tragere manuală. Printre adevărații iubitori de ceasuri tradiționale, acest tip de ceas are o poziție de neclintit. Pentru a reuși să le apreciați cu adevărat, trebuie să înțelegeți principiul modului în care funcționează. Desigur, nu trebuie să deveniți automat un expert în dicționar de orologerie. Pentru început, este suficient dacă învățați ceva din bazele lui. Dacă se va întâmpla așa, cu cea mai mare probabilitate, ceasul mecanic va deveni o slăbiciune.
Așadar, în ceea ce privește tragerea manuală, ne referim exact la acea tragere, pe care ați putut-o vedea cândva la bunicii voștri. Dar cum este posibil, că prin rotirea coroanei au reușit să seteze ceasul mecanic, așa încât să arate ora exactă? Acest lucru este posibil datorită unui set de mici componente, care într-o ulterioară dezvoltare a ceasurilor de mână au început să înlocuiască bateriile quartz.
În orice caz, una dintre cele mai esențiale și mai importante sarcini dintre toate componentele ceasului mecanic, este jucată de așa numitul arc, a cărui dezvoltare este efectuată după ce se tensionează prin învârtirea unui buton special, care generează energia necesară funcționării ceasului.
Sfat pentru articol: 20 dintre cele mai bune ceasuri mecanice a anului 2021
Ceasul automatic
Ceasul automatic, denumit altfel și ceas cu tragere automată, funcționează pe un principiu la fel de complex. În cazul lor, însă, nu este necesară tragerea manuală rotind coroana. Și tocmai aceasta este principala diferență dintre acest ceas și ceasul mecanic. În timp ce ceasul mecanic nu ar reuși să funcționeze corect fără o tragere regulată, cel automatic va funcționa prin suficientele mișcările efectuate de purtător.
Părțile complexe ale ceasului automatic, care sunt aranjate conform unei scheme sistematice, funcționează datorită unui scop comun. Angrenajele, arcurile de acționare și alte componente importante încearcă ca arătătoarele să efectueze o mișcare controlată.
Indirect s-ar putea explica: Ceasul automatic se trage automatic – datorită mișcării zilnice a încheieturii purtătorului. Energia astfel generată este astfel ulterior concentrată în motorul de propulsie, astfel încât acesta să poată mișca rotorul și alte mecanisme esențiale.
Cuvânt de final
Atât ceasul automatic cât și cel mecanic sunt în prezent ușor lăsate deoparte. Acest lucru se întâmplă din cauza perioadei moderne, a unui stil de viață rapid și prețul accesibil al ceasurilor cu quartz. În cazul în care ne gândim mai profund la acestea, sistemul mecanismului ceasurilor cu tragere, în special al celor mecanice, este atât de unic, încât poate fi nemuritor.
Considerăm că și în viitor de vor mai găsi așa iubitori de ceasuri, care vor ceda la mecanismele cu tragere manuală – vor încetini, vor aprecia meseria ceasornicarilor și se vor bucura de acel moment. Cu ceva mai simplu va fi în cazul unui ceas automatic. Poate beneficia nu doar de un trend eco în ceea ce privește îndepărtarea bateriei, ca și ceasul mecanic, dar totodată și din continua accelerare a stilului de viață. Pentru funcționalitatea sa nu este necesar a se dedica timp.