Cum funcționează complicația ceasului timp mondial

timp-mondial-complicatie
Distribuiți
LinkedIn

Un indicator fiabil al numărului de kilometri parcurși. Ceasurile cu timp mondial aparțin încheieturilor călătorilor, aventurierilor și celor care au călătorit mult. Nu și-au pierdut popularitatea nici în vremurile moderne, când toate informațiile sunt disponibile pe ecranele smartphone-urilor. Așa-numitele Worldtimers se numără nu doar printre cele mai funcționale, ci și printre cele mai frumoase ceasuri de mână de pe piață. Este fascinant cum diferitele mărci reușesc să abordeze tema călătoriilor pe cadranele lor.

Conținutul articolului

Scurt istoric al afișării timpului mondial

Nașterea complicației ceasului timp mondal este strâns legată de dezvoltarea feroviară din secolul al XIX-lea. Odată cu simplificarea călătoriilor, a crescut natural și nevoia de sincronizare a timpului între țări, fiecare având propria metodă de măsurare a acestuia. Fusurile orare oficial standardizate au fost introduse în 1884.

Cu aproape 50 de ani mai târziu, ceasornicarul Louis Cottier a venit cu primele ceasuri capabile să afișeze timpul mondial. Prima companie care a reacționat la propunerea sa a fost Patek Phillipe, care a lansat pe piață primele ceasuri de mână Worldtimers în 1937.

World Time vs. GMT: Care este diferența?

GMT este abrevierea oficială pentru Greenwich Mean Time – Timpul Mediu Greenwich. Până în 1972, GMT era recunoscut ca standardul pentru timpul civil. Ulterior, în spațiul internațional, a fost înlocuit de UTC – Timpul Universal Coordinat, gestionat de ceasurile atomice. Totuși, în lumea ceasurilor, GMT s-a păstrat ca denumire pentru ceasurile capabile să afișeze timpul în două fusuri orare simultan.

Complicația World Time sau timpul mondial este oarecum mai complexă, deoarece cuprinde toate cele 24 de fusuri orare. Ceasurile de mână cu afișaj de timp mondial afișează, așadar, timpul din întreaga lume într-un singur moment, cu excepția țărilor cu un decalaj de jumătate de oră (de exemplu, India).

Cum funcționează complicația timp mondial

Cadranele ceasurilor cu timp mondial pot părea complicate, dar odată ce înțelegeți principiul lor de funcționare, setarea și citirea orei vor fi o joacă de copii. Modelele diferitelor mărci funcționează pe un principiu similar, dar pot varia în detalii. De aceea, verificați întotdeauna instrucțiunile producătorului.

Cum arată ceasurile cu timp mondial

Un semn distinctiv al ceasurilor cu timp mondial este bezelul dublu. Un cerc afișează 24 de orașe (metropolele fiecărui fus orar), iar celălalt o scală de 24 de ore. Cercul numeric face o rotație completă în 24 de ore și se sincronizează cu acele ceasului. Totuși, se rotește în sens invers față de acele ceasornicului. Există și ceasuri care folosesc un ac în locul cercului numeric pentru a afișa timpul mondial. Conceptul de bază al funcționării rămâne însă același.

Cum să configurați și să citiți ora pe ceasurile cu timp mondial

Când setați ceasul cu timp mondial, începeți prin a găsi orașul care reprezintă fusul orar în care vă aflați. Trageți coroana pentru a activa modul de setare a bezelului cu orașele. Rotiți coroana până când orașul de origine este aliniat la poziția desemnată de producător – de obicei ora 12, dar la unele modele poate fi ora 6 sau o poziție marcată cu o săgeată roșie. (Notă: fusul nostru orar – CET – este reprezentat pe ceasuri de orașul Paris.)

Apăsați coroana pentru a activa modul de setare a orei și rotiți-o pentru a seta ora locală exactă. Apăsați coroana înapoi în poziția inițială. Fiecare cifră de pe cercul numeric indică acum un oraș și afișează ora actuală în acel oraș și în fusul orar corespunzător.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole