- Calendarul unui ceas este cea mai comună și cea mai utilizată complicație de ceas.
- Cea mai simplă funcție de calendar este afișarea datei.
- Ceasul cu calendar perpetuu ar trebui să funcționeze fără probleme până în anul 2100.
Orientarea timpului include nu numai secundele, minutele și orele, ci și unități mai mari de timp, și anume ziua săptămânii, data și luna. Prin urmare, ceasornicarii se ocupă de zeci de ani de cea mai comună și de neegalat cea mai utilă complicație de ceas, care este calendarul de pe ceas. De la simpla fereastră pentru dată la ingeniosul calendar perpetuu, funcțiile calendarului au suferit o evoluție complexă și sunt încă perfecționate. Astăzi, vom examina mai îndeaproape mecanica funcționării acestora.
Conținutul articolului
Capcanele calendarului gregorian
Afișarea zilelor și lunilor anului nu este atât de ușoară pe cât pare la prima vedere. Este important să se țină cont de faptul că nu toate lunile au aceeași lungime și nu toți anii au 365 de zile. Din cauza diferenței de 6 ore dintre anul calendaristic și anul solar, fiecare al patrulea an calendaristic are 366 de zile. Pentru a înrăutăți lucrurile, la fiecare 400 de ani, trei ani bisecți nu sunt luați în calcul în măsurarea timpului. Cel mai timpuriu an la orizont este 2100, în care luna februarie va avea cele 28 de zile standard, deși ar trebui să fie cu o zi mai lungă. Toate aceste capcane sunt rezolvate doar într-o anumită măsură de diferitele funcții de calendar.
Funcții de bază ale calendarului
Acum, să analizăm mai îndeaproape diferitele soluții analogice de afișare a calendarului pe ceas. Acestea reflectă adevărata măiestrie a ceasornicarilor mecanici, cu care afișajul nu poate fi comparat.
Afișarea datei
Cea mai elementară funcție calendaristică este afișarea datei pe cadranul ceasului. Aceasta este utilizată de ceasurile obișnuite concepute pentru uzul zilnic, dar și, de exemplu, de ceasurile de călătorie sau de cele sportive. Cea mai comună formă este o fereastră pentru dată (o gaură în cadran) sub care un disc cu numerele de la 1 la 31 se rotește la intervale de 24 de ore. Există, de asemenea, ceasuri cu o dată mare, în care discul cu numerele de la 1 la 3 se rotește separat, iar discul din stânga cu numerele de la 0 la 9 se rotește separat. O alternativă este afișarea datei pe cadranul secundar cu ajutorul unei mâini.
O astfel de afișare a datei nu ia în considerare diferitele durate ale lunilor individuale. Prin urmare, un ceas cu dată necesită o ajustare manuală la sfârșitul fiecărei luni care are mai puțin de 31 de zile.
Calendar complet
Calendarul complet funcționează după un mecanism similar cu cel al afișajului datei. Diferența constă în faptul că un ceas cu calendar complet afișează mai multe informații. Pe lângă dată, veți găsi pe cadran și ziua săptămânii și luna anului. O caracteristică suplimentară populară este afișarea fazelor lunii.
Calendarul complet nu ține cont de diferitele lungimi ale lunilor individuale. Deci, chiar și în acest caz, ceasul calendar va necesita atenția dumneavoastră la sfârșitul fiecărei luni cu mai puțin de 31 de zile. Reglarea este posibilă în cea mai mare parte prin intermediul coroanei de pe partea laterală a carcasei.
Calendar anual
Pentru a evita ajustarea manuală a ceasului o dată la două luni, ceasornicarii au găsit o soluție ingenioasă. Acesta este așa-numitul calendar anual. Un ceas cu această caracteristică afișează practic aceleași informații pe care le veți găsi într-un calendar complet. Diferența constă în faptul că calendarul anual contează deja cu luni de 30 și 31 de zile. Excepție face luna februarie, la sfârșitul căreia ceasul trebuie reglat din nou manual.
Calendarele anuale mai sofisticate sunt presetate la 1.461 de zile. Astfel, acestea necesită atenție doar o dată la 4 ani, când este necesară resetarea manuală sau ajustarea cu ajutorul coroanei.
Calendar etern
Așa-numitul calendar perpetuu este considerat cea mai înaltă artă orologieră. Această complicație a ceasului afișează corect data, ziua și luna anului. Spre deosebire de calendarul anual, acesta ia în considerare și numărul diferit de zile dintr-o lună, inclusiv luna februarie, și ține cont și de anii bisecți.
Calendarul perpetuu pur și simplu nu poate explica anomalia calendaristică care spune că trei secole din patru nu vor fi ani bisecți. În timp ce anul 2000 a fost un an bisect, anii 2100, 2200 și 2300 vor avea doar 365 de zile. Cu toate acestea, modul în care ceasul cu calendar perpetuu (nu) va face față acestei situații este, totuși, peste puterea noastră de înțelegere.