Dicționar orologer: Ce este cronograful și cum se utilizează?

Explicăm ce este cronograful și cum funcționează
Distribuiți
LinkedIn

În trecut, înainte de toate, ceasul a fost un accesoriu funcțional, care servea în principal ca măsurător al timpului. Deși astăzi percepem ceasul ca un accesoriu de modă, nu întotdeauna a fost așa. Tehnicile orologiei s-au îmbunătățit în mod constant iar la ceasuri s-au adăugat alte funcții, care au făcut din ele un accesoriu indispensabil pentru oamenii cu cele mai diverse profesii. O noutate care a revoluționat a fost descoperirea cronografului, care în mod semnificativ a influențat lumea ceasurilor.

Conținutul articolului

Din istoria cronografului

Primul cronograf modern a fost descoperit în anul 1816, lucru de care s-a ocupat inventatorul francez Louis Moinet. O altă delimitare importantă a fost folosirea arătătoarelor cronograf și la ceasurile vândute în scop comercial. Responsabil a fost ceasornicarul francez Nicolas Mathieu Rieussec desemnat de către Regele Ludovic al XVIII-lea. Ce este defapt cronograful și la ce servește?

Ce este cronograful?

Cronograful este unul dintre componentele, resp. funcțiile suplimentare ale ceasurilor mecanice. Toate suprastructurile, care îmbunătățesc cadranele ceasurilor sunt denumite în mod colectiv “complicații”. Sub termenul de cronograf nu se ascunde însă nimic complicat. Este vorba de o expresie, care se referă la cronometrele suplimentare analogice. În trecut, acestea erau prerogativa celor aviator, destinate sporturilor de întrecere sau a ceasurilor specializate, care erau destinate unui anumit grup de utilizatori. De-a lungul timpului, alarmele cronograf au fost montate și în ceasurile “obișnuite”. Nu este de mirare. Cronografele completează frumos cadranele ceasurilor și totodată le conferă un aspect mai luxuriant și mai prelucrat. Cu cronografele funcționale vă puteți întâlni așadar nu doar pe cadranele renumitelor mărci elvețiene, dar și pe cadranele mărcilor de modă accesibile în mod obișnuit.

Idee pentua articol: Consultați cele mai bune 25 de ceasuri cu cronograf

Cum funcționează cronograful?

Pe cadranele ceasurilor pot fi găsite chiar câteva alarme cronograf. Pentru o mai bună înțelegere și explicare putem folosi cadranul ceasului Citizen CA4210-16E. Acesta este decorat cu trei mici alarme cronogra:

Cronograful pe ceasul Citizen

Explicație:

  1. Indicator 24- ore
  2. cronograf de 60 minute
  3. cronograf secundar (cronometru)

În mod implicit, la ceasurile cronograf sunt utilizate 3 alarme. Cu toate acestea numărul și utilizarea lor poate să varieze. În felul acesta ne putem întâlni cu ceasuri care au 1 sau 4 alarme suplimentare

Numărul de cronografe poate varia individual la fiecare ceas în parte
Sursa: tally.tl & watchtime.com

Cronograful colaborează în mod standard cu două taste laterale, care sunt de obicei amplasate în poziția orei două și patru. Butonul superior efectuează pornirea cronografului iar apăsarea sa continuă oprește măsurarea. Pentru resetarea indicatorilor cronograf este utilizat butonul inferior. Citirea datelor rezultate de la cronograf este foarte simplă, însă este necesar a se proceda sistematic. Mai întâi observați datele de pe mica alarmă a ceasului, apoi adăugați informația indicatorului de minute iar la final observați informația despre secunde de pe a treia alarmă.

Alarmele cronograf pe ceasurile mărcilor Tissot și Certina

Tahimetru ca și parte a alarmelor cronograf

Un accesoriu excelent la cronograf este funcția tahimetrului. Faptul că tocmai ceasul vostru are tahimetru, veți observa deja la prima vedere. Semnele distinctive sunt numerele aflate pe luneta din jurul cadranului. Rolul tahimetrului este simplă – ne ajută să calculăm viteza. Calculul depinde de două valori, pe care trebuie să le cunoaștem : timpul și distanța parcursă. Cu ajutorul tahimetrului pe propriul ceas vă puteți calcula viteza deplasării.

Tahimetrul la ceasurile Citizen

Cum se calculează viteza cu ajutorul tahimetrului?

Pentru un calcul corect al vitezei cu ajutorul tahometrului vom avea nevoie de secundarul central. Ne va interesa o formulă importantă: T=3600/t. unde T reprezintă un număr pe scala tahimetrică, t este timpul măsurat în secunde și 3600 este numărul de secunde pe oră ( 60 secunde x 60 minute).

Exemplu: Imaginați-vă că sunteți un alergător pe un circuit rotund lung de 1 km și doriți să aflați, care este viteza, cu care veți parcurge distanța de 1 km. Linia de pornire a circuitului va fi un punct imaginar, unde pornim cronograful. Traversăm lungimea de 1 km iar după ce trecem din nou de punctul de pornire oprim măsurarea. Dacă secundarul se oprește de exemplu la secunda 15, viteza cu care ați trecut circuitul corespunde valorii 240 km/h. Mai multe opțiuni despre utilizarea tahimetrului pe ceas, pot fi găsite în acest video:

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole