- Tourbillonul este considerat cea mai prestigioasă complicație de ceas.
- Lumea orologeră cunoaște tourbillonul încă din 1795.
- Doar mărcile de lux, precum Breguet sau Tag Heuer, oferă ceasuri cu tourbillon.
Punctul culminant al complicațiilor ceasurilor și întruchiparea apogeului măiestriei orologiere. Cam acestea sunt adjectivele folosite pentru a descrie tourbillonul, o componentă mecanică foarte rară a unui procent mic de ceasuri de lux. Astăzi, se polemizează cu privire la funcționalitatea sa, dar acest lucru nu i-a diminuat prestigiul, popularitatea și atractivitatea vizuală. În prezent, ceasurile cu tourbillon sunt cele mai dorite în rândul pasionaților și colecționarilor. Prin urmare, să prezentăm mai îndeaproape acest tip de mecanism complicat mecanic rar.
Conținutul articolului
Pentru ce este un tourbillon
Tourbillonul este un mecanism complicat foarte rar pentru ceasuri, cu care sunt echipate de obicei unele mecanisme mecanice ale mărcilor de lux. Scopul tourbillonului este de a elimina efectul gravitației terestre asupra preciziei ceasului.
De ce a fost nevoie de tourbillon
În centrul mecanismului mecanic se află așa-numita rotiță de echilibru, care este supusă unei forțe gravitaționale constante în timp ce se mișcă. Cu toate acestea, efectul acestei forțe variază în funcție de poziția în care se află ceasul.
Imaginați-vă că țineți o greutate atașată la capătul unei frânghii. Începeți să vă învârtiți, greutatea se ridică treptat de la sol până când orbitează pe verticală în jurul corpului dumneavoastră. Se deplasează, rămâne în aceeași poziție, iar toate forțele sunt echilibrate.
Dar acum imaginați-vă că greutatea se rotește în jurul axei orizontale, precum elicea unui avion. Se scufundă în jos și apoi trebuie să urce din nou. Mișcarea de coborâre este facilitată de gravitație, dar este nevoie de mai multă energie pentru a se deplasa în sus. Mișcarea descendentă a greutății accelerează, iar mișcarea ascendentă încetinește.
Aceleași principii se aplică și în cazul rotiței de echilibrare a unui ceas mecanic. Turbillonul este cel care trebuia să asigure funcționarea exactă a ceasului, indiferent de orientarea sa față de sol.
Din istoria tourbillonului
În 1795, ceasornicarul Abraham Louis Breguet și-a pus întrebarea: „Ce s-ar întâmpla dacă balansul ar putea fi în toate pozițiile simultan?” Acest lucru ar face o medie a tuturor variațiilor gravitaționale și ar elimina efectul gravitației asupra funcționării ceasului. Breguet a reușit în cele din urmă să facă exact acest lucru și a fost cel care și-a asumat meritul pentru inventarea tourbillonului. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că ceasornicarul elvețian de lux Breguet este cel căruia îi place și astăzi să se laude cu un mecanism complicat atât de rar precum tourbillonul.
Cum funcționează un tourbillon
Un tourbillon este un accesoriu mecanic, un fel de cușcă mobilă care conține piese regulatoare (roata balansier, arcul spiral, roata anker și furca anker), și care se rotește o dată pe minut în jurul axei sale. Mulțumită acestui mecanism rotativ, centrul de gravitație al spiralului se învârte și el o dată pe minut în jurul axei balansierului, compensând astfel automatic eroarea de poziție.
Funcționalitatea tourbillonului este controversată. Deși cei mai mulți ceasornicari sunt de acord că tourbillonul contrabalansează influența gravitației, ei nu îl consideră un mijloc pe deplin eficient de a asigura precizia unui ceas. Ideea este că tourbillonul a fost dezvoltat pe vremea ceasului de buzunar, care atârna de buzunarul vestei în aceeași poziție. Ceasurile de mână își schimbă de obicei poziția și, de cele mai multe ori, se află în poziția cu cadranul în sus, unde dezechilibrul gravitațional este cel mai mic. Astfel, tourbillonul își pierde, într-o oarecare măsură, semnificația funcțională.
Tipuri de tourbillon
La fel ca toate componentele și mecanismele complicate orologiere, tourbillonul a suferit unele evoluții de-a lungul istoriei, iar pe piață au văzut lumina zilei diferite variante ale mecanismului original. Să le prezentăm pe scurt cel puțin pe cele mai interesante dintre ele.
Turbillon multi-axial
Cușca acestor tourbillonuri se rotește pe mai mult de o axă. Pe piața actuală pot fi găsite atât turbillonuri cu două axe, cât și cu trei axe.
Turbillonul suspendat
Un tourbillon suspendat oferă cea mai frumoasă experiență estetică. În timp ce tourbillonul clasic se suprapune în cea mai mare parte peste puntea de susținere, tourbillonul suspendat este fixat într-un punct din partea inferioară. Astfel, diferența constă în modul în care este montat tourbillonul în ceas.
Turbillon dublu sau cvadruplu
Unele ceasuri de top se laudă chiar cu mai multe mecanisme tourbillon. Este un fel de nouă tendință de a adăuga mai multe tourbillonuri la un ceas în același timp.