Vă explicăm, cum funcționează ceasurile cu acționare quartz

Cum funcționează ceasurile acționate cu Quartz?
Distribuiți
LinkedIn

Precis și accesibil. Ceasurile cu quartz au avantaje care au cucerit lumea și au revoluționat industria orologieră. Chiar și industria orologieră elvețiană, până atunci neclintită, a cunoscut convulsii care au dus la o criză sub „greutatea cuarțului”. În următorul articol, vom examina mai îndeaproape acționarea cu cuarț, prezentând povestea și principiul său de bază de funcționare.

Conținutul articolului

Istoria ceasurilor cu quartz: Cum i-au învins japonezii pe elvețieni

Elveția a fost o putere în domeniul orologeriei, iar Geneva a fost Mecca orologeriei mondiale până la sfârșitul anilor 60. Tocmai pe 25 decembrie 1969, marca Seiko a prezentat la Tokyo ediția limitată Seiko Astron. Primul ceas cu cuarț din lume disponibil în comerț avea o carcasă din aur și o curea din piele. I se atribuie meritul de a fi provocat o zguduire istorică în industria orologieră, până atunci stabilă, care a trebuit să se adapteze cu voie sau fără voie la această nouă tehnologie de mișcare. Astron a arătat lumii că, în loc de mecanică complexă, ceasurile puteau fi alimentate și de o baterie, cuarț și un motor.

Fapt interesant: Astor nu au fost de fapt primul

Dezvoltarea tehnologiei quartzului a început cu zeci de ani înainte ca Seiko Astor să cucerească lumea. Mai multe mărci, printre care inclusiv Omega, Patek Philippe și Piaget, și-au încercat norocul cu mișcarea cu cuarț la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960. Seiko a venit cu ceasuri portabile cu cuarț în 1964. Cronometrul Seiko Crystal Chronometer QC-951 a fost folosit la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. Doi ani mai târziu, japonezii au creat primul ceas de buzunar cu cuarț, iar un an mai târziu, un ceas de mână alimentat cu baterii. Cu toate acestea, abia la Seiko Astor, care este încă considerat bunicul acționărilor cu quartz, acestea au devenit disponibile în comerț

Criza cuarțului

În acei ani, tehnologia quartzului de ultimă generație era nu numai mai simplă și mai puțin costisitoare de fabricat, ci și mai precisă în comparație cu acționarea mecanică. Mărcile japoneze și americane au profitat imediat de această oportunitate, iar producția de masă a început să prospere rapid în detrimentul ceasornicarilor elvețieni tradiționali. Estimările sugerează că peste 900 de mărci elvețiene au dat faliment în această perioadă, iar două treimi din forța de muncă din industrie și-a pierdut locurile de muncă.

Ceas cu acționare quartz

Ce este acționarea quartz?

Acționarea quartz sau o mișcare cu cuarț utilizează o baterie ca sursă principală de energie pentru funcționare. Acest ceas se mai numește și ceas cu quartz, deoarece un „cuarț” este o mică bucată de cuarț în formă de diapazon care oscilează cu o frecvență precisă. Acest lucru face ca ceasurile cu quartz să fie incredibil de precise. Acesta ticăie cu o deviație standard de câteva secunde pe lună. În cele mai bune cronometre, abaterea este calculată în secunde pe an.

Cele mai importante avantaje ale ceasurilor cu quartz

  • precizie mai mare
  • preț mai mic
  • o mai bună accesibilitate
  • rezistență mai mare
  • cerințe de întreținere reduse sau inexistente

Cum funcționează o unitate cu quartz

Esența ticăitului unui ceas cu cuarț provine de la baterie. Energia de la sursa de alimentare este transmisă printr-un circuit integrat către un cristal de cuarț în formă de diapazon. Cristalul vibrează la o rată de 32.768 de ori pe secundă datorită sarcinii electrice. Oscilațiile sale sunt detectate de un circuit electric, care le transformă în impulsuri electrice și le trimite la un motor pas cu pas. Rolul motorului pas cu pas este de a converti energia electrică în energie mecanică, adică de a roti angrenajele (rotițele) care mișcă mâinile ceasului. Deoarece impulsurile ajung aici exact o dată pe secundă, mâna se mișcă la intervale regulate de secunde.

Fapt interesant de final: Acționarea quartz ticăie mai pronunțat

Este posibil să fi observat că mișcarea cu cuarț face ca ceasul să ticăie mai vizibil în comparație cu ceasurile mecanice. Mai bine spus, mâna a doua ticăie vizibil, adică nu se mișcă lin, ci la intervale clare de secunde. Acest lucru se datorează faptului că, la frecvența normală, mâna primește doar un singur impuls pe secundă, ceea ce o face să sară distinct înainte. Există, de asemenea, o așa-numită mișcare de quartz de înaltă frecvență, care trimite impulsuri către mana mai frecvent și asigură astfel o funcționare mai lină a acesteia. Cu toate acestea, aceasta face ca bateria să se descarce mai repede, lucru pe care unii producători îl rezolvă cu o unitate solară.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole