Ceasul cu calculator: Scurt istoric și în prezent

Știți, ce istorie însoțește ceasul cu calculator?
Distribuiți
LinkedIn

Ceasul cu calculator a fost considerat cândva printre cele mai cotate facilități tehnologice. În următoarele rânduri vom prezenta nu doar istoria, dar și detaliile despre cum se descurcă în prezent.

Conținutul articolului

Istoria ceasurilor cu calculator

La fel ca în multe alte progrese tehnologice în ceea ce privește ceasurile, și în cadrul ceasurilor cu calculator brandul japonez Casio a devenit pionierul.

Primul ceas cu calculator

Primul ceas cu calculator a fost prezentat de firma Casio încă în anii 70 ai secolului trecut. Pe lângă faptul că le-a oferit celor ce îl achiziționează un ajutor cu operațiile  aritmetice de bază, ca de exemplu cu adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea, a devenit un sinonim al designului și al esteticului din acea vreme.

Casio C-80 - unul dintre primele ceasuri cu calculator

Ceasuri mai complexe cu calculator

La sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut au apărut pe piață ceasuri semnificativ mai complexe cu calculator. Acestea erau caracterizate printr-un număr mai mare de butoane decât telefoanele mobile din acea vreme. Și le-au îndrăgit nu doar clienții uzuali, dar și mai multe celebrități. Se poate spune, că toate acestea au culminat prin ceasul Casio Databank, care oferea, pe lângă funcțiile de calcul, și alte facilități – ca de exemplu calendarul, alarma, stocarea de nume, adrese și numere de telefon sau chiar și legendarul joc Space Invaders.

De interes: Pe lângă Casio, și alte mărci au încercat să producă ceasuri cu calculator. De exemplu modelul HP-01 de la compania Hewlett-Packard, a devenit popular.

Declinul ceasului cu calculator

Aproximativ la mijlocul anilor 80 ceasurile cu calculator au suferit un declin treptat. Telefoanele mobile și așa-numitele „calculatoare de buzunar“ erau în acea vreme mai accesibile la preț. Prin urmare, producătorii ceasurilor de mână au hotărât să se axeze mai degrabă pe proiectarea unor modele mai simple fără astfel de funcții specializate.

Ceasurile cu calculator în prezent

Bineînțeles, la ceasurile cu calculator nu trebuie să vă uitați exclusiv din perspectiva trecutului. Pe piață le puteți găsi, însă, și în prezent. Dar care să-l alegeți? Noi recomandăm probabil cea mai îndrăgită combinație – preț super și o marcă verificată. Iar de aici reiese categoric doar ceasul Casio!

Ceasul cu calculator Casio

Ca să vă dăm posibilitatea de a alege, am decis să vă oferim măcar două modele interesante:

  • ceasul cu calculator Casio DBC-32D-1AES – se caracterizează printr-o carcasă din rășină și brățară din oțel inoxidabil. De asemenea, merită menționat și afișajul LCD cu sticla sferică. Și nu poate fi ratată nici întreaga gamă de funcții interesante – începând cu calculatorul și continuând cu indicatorul orei în format 24h, alarma, snooze(alarma de amânare), cronometrul, timpul dual, iluminarea sau calendarul perpetuu.
Ceasul cu calculator Casio DBC-32D-1AES
  • ceasul cu calculator Casio DBC-32-1AES – este în esență o variantă mai ieftină a modelului menționat mai sus. Se deosebește de acela în principal prin carcasa și brățara din plastic, respectiv și prin sticla minerală. Totodată impresionează și prin funcțiile suplimentare practice.

Reflecții de final

Adevărul este că, ceasurile cu calculator au fost la un moment dat cele mai moderne apariții tehnologice. Cu toate acestea, după cum am menționat ceva mai sus, ele au devenit victime ale tehnologiilor moderne – mai ales a telefoanelor mobile. Și din acest motiv, în producția ceasurilor, s-a renunțat la funcțiile extra precum este și calculatorul.

Ceasurile clasice au devenit treptat nu doar un indicator al timpului, ci și un accesoriu de modă – adesea simplu și minimalist. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: se poate presupune că la fel cum ceasurile cu calculator au fost înlocuite la un moment dat cu telefoanele mobile și ceasurile clasice, la fel vor fi înlocuite telefoanele mobile cu cele inteligente? Vor deveni ceasurile smart, resp. smartwatches înlocuitoare ale tehnologiilor viitoare?

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole