- Ceasul digital este acționat exclusiv de mecanisme quarz și excelează prin funcționalitate sofisticată.
- Ceasurile analogice au o valoare de investiție mai mare și nu necesită întreținere în cazul mecanismelor mecanice.
- Precizia ceasurilor analogice și digitale este acum comparabilă.
Acele clasice cu tic-tac sau un afișaj digital funcțional și ușor de citit: în care dintre tabere vă încadrați? Ceasurile analogice și cele digitale sunt departe de a fi diferite doar în ceea ce privește modul în care afișează ora. Mecanismul, acuratețea, funcțiile, prețul, stilul, am comparat totul, astfel încât să vă puteți alege ceasul preferat. Depinde de nevoile și preferințele dumneavoastră.
Conținutul articolului
Ceasuri analogice vs. ceasuri digitale: diferența de bază
Pentru a clarifica termenii, să începem prin a explica diferența de bază dintre categoriile de ceasuri analogice și digitale. Aceasta constă, ca de altfel, în modul în care este afișată ora.
Ceasurile analogice sunt un bun clasic vechi. Afișează ora cu ajutorul a trei ace și a unor indexuri, care pot fi cifre arabe sau romane, sau simboluri liniare sau cu puncte.
Ceasurile digitale utilizează un afișaj digital cu LED sau LCD pentru a arăta ora. De obicei, acestea sunt foarte bune, rapide și ușor de citit într-o varietate de condiții de iluminare.
Compararea dintre ceasurile digitale și cele analogice
Fiecare tehnologie are avantajele și dezavantajele sale. Depinde apoi de utilizator și de cerințele sale ce avantaje apreciază mai mult.
Mecanismul
Ceasurile digitale pot funcționa doar cu ajutorul unui mecanism cu cuarț. Prin urmare, acestea sunt alimentate de o baterie care trebuie înlocuită în mod regulat. Mecanismul unui ceas digital este alcătuit dintr-un cristal de cuarț, două circuite și un microcip care transformă datele binare în ore, minute și secunde. Acesta trimite apoi aceste informații către afișaj.
Ceasurile analogice pot fi alimentate de un mecanism cu cuarț sau mecanic. Mecanismul cu cuarț al unui ceas analogic necesită, la rândul său, o revizie periodică pentru a schimba bateria. Funcționează asemănător unui ceas digital, cu excepția faptului că nu conține un microcip, ci un motor cu mișcare pas cu pas care convertește energia electrică în energie mecanică și care rotește angrenajele ceasului.
Dacă sunteți interesat de un ceas mecanic, singura dumneavoastră alegere va fi un afișaj analogic al orei. Mecanismele mecanice sunt foarte apreciate în rândul cunoscătorilor de ceasuri pentru semnificația lor istorică și pentru măiestria cu care sunt asamblate. Ceasurile mecanice nu necesită înlocuirea bateriei. Ele funcționează datorită unei coronițe (remontoar) de înfășurare manuală sau au un mecanism automat. Sursa de energie în acest caz este arcul de acționare și astfel se renunță la necesitatea unei întrețineri regulate.
Precizie
Precizia mai bună este, în general, apanajul ceasurilor cu cuarț. Cu toate acestea, în zilele noastre, variațiile de funcționare sunt aproape neglijabile, iar utilizatorul mediu va observa cu greu diferența.
În cazul ceasurilor digitale, abaterea medie lunară este de 20 s. Acest lucru se datorează factorilor de mediu, în special temperaturii și presiunii, care afectează vibrațiile cristalului din mecanism.
În mod similar, în cazul ceasurilor analogice cu cuarț, vorbim de obicei de o abatere medie mai mică de 1 s/zi. Aceasta apare din același motiv ca și în cazul ceasurilor digitale. O acuratețe ceva mai mică este atribuită ceasurilor analogice mecanice, care au o abatere de 1 până la 10 s/zi.
Așadar, dacă nu folosiți ceasuri de mână digitale și analogice pentru cronometrare sau sincronizare importantă, probabil că veți fi mulțumit de acuratețea lor, indiferent de modelul pe care îl alegeți.
Funcții
În ceea ce privește varietatea de funcții, ceasurile digitale au un avantaj clar. În zilele noastre, acestea vă pot monitoriza deja funcțiile fiziologice, activitatea sau performanța sportivă. Pe lângă cronometru, care este deja banal, acestea dispun și de o busolă, iar odată cu apariția ceasurilor inteligente, posibilitățile lor se extind practic la infinit.
Pe lângă indicarea orei, ceasurile analogice vă pot oferi, de obicei, câteva funcții suplimentare. De cele mai multe ori, acestea dispun de cronometru, alarmă, afișarea orei în mai multe fusuri orare sau faze ale lunii. Fiecare funcție suplimentară le sporește valoarea și, prin urmare, prețul, deoarece necesită o manoperă mult mai elaborată.
Preț
Gama de prețuri a ceasurilor este, în general, foarte variată. În prezent, puteți cumpăra un ceas digital de calitate cu mai puțin de 50 de euro, dar prețurile pentru cele mai recente modele inteligente pot urca în intervalul de patru cifre. În general, acestea depind în primul rând de funcționalitate și de materialele folosite. Întrucât ceasurile digitale sunt fabricate în masă și asamblate în fabrici, acestea au, în general, prețuri bune. Pe de altă parte, acestea nu își păstrează valoarea. Dimpotrivă, o pierd foarte repede.
Prețurile ceasurilor analogice sunt, în general, ușor mai mari. Aici, începem cu modele de calitate la sume de trei cifre (în euro vorbind), iar ceasurile de lux exclusiviste își pot urca etichetele de preț până la valori extreme. Pe de altă parte, ceasurile analogice își păstrează prețul mult mai bine în timp și poate exista o cerere foarte mare pe piață pentru cele de calitate chiar și după ani de zile. Astfel, ele reprezintă un potențial de investiție ideal.
Stil
În ceea ce privește aspectul estetic și impresia generală pe care o pot face pe încheietura mâinii, există diferențe mari între ceasurile digitale și cele analogice.
Ceasurile digitale au un aspect mai ales modern, actual sau futurist (cu excepția unor modele de epocă). Acestea sunt admirate pentru tehnologia lor avansată și pentru capacitatea de a oferi mult mai mult decât simpla măsurare și afișare a orei. În general, sunt mai potrivite pentru un stil casual și sportiv.
În schimb, ceasurile analogice sunt în mare parte clasice simpatice. Acestea și-au construit o reputație foarte bună, bazată pe o lungă istorie a orologeriei. Ele oferă purtătorului lor un aspect estetic sofisticat și se potrivesc fără efort atât cu stilul vintage, cât și cu cel elegant și formal. Bineînțeles, veți găsi și ceasuri sportive și durabile care pot fi incluse fără efort în ținutele casual și outdoor.