Ceasuri după forma carcasei: Prezentare completă

Aducem o prezentare de bază a ceasurilor în funcție de forma carcasei
Distribuiți
LinkedIn

Nu numai că protejează mecanismul intern al ceasului, dar asigură, de asemenea, confortul la purtare și aspectul general. Carcasa este unul dintre cele mai esențiale elemente de ghidare a designului ceasurilor. Datorită inovațiilor și creativității designerilor, alegerea este cu adevărat largă pe piața actuală și, în afară de clasicele rotunde, puteți alege și o varietate de ceasuri cu forme diferite pentru încheietura mâinii voastre. Apropo, știți de ce ceasurile sunt în mare parte rotunde? Vă vom prezenta ceasurile după formă și vă vom răspunde la întrebări.

Conținutul articolului

Clasicul orologeriei: Ceasurile rotunde

Ceasurile, inclusiv ceasurile de perete, de buzunar și de mână, au fost în primul rând rotunde din timpuri imemoriale. În ciuda numeroaselor încercări creative de-a lungul istoriei horologice de a clasifica ceasurile după formă, considerăm în continuare că, carcasa rotundă, este un clasic. Există mai multe motive:

  • Mecanismul intern al ceasului este alcătuit din angrenaje întrepătrunse, care, în mod natural, se potrivesc cel mai bine în ambalajul rotund – carcasa.
  • Cadranul cu indexuri dispuse în cerc este foarte ușor de citit.
  • Carcasa rotundă s-a dovedit, de asemenea, utilă în dezvoltarea de ceasuri rezistente la apă, deoarece putea fi înșurubată cu ușurință.
  • Din punct de vedere simbolic, cercul este simbolul cel mai frecvent utilizat pentru trecerea timpului.
 

Ceasurile rotunde sunt cele clasice și minimaliste din punct de vedere al formei. Sunt, de asemenea, cea mai versatilă alegere pentru cei care nu vor să iasă cu orice preț în evidență. Ceasurile rotunde pot fi găsite în toate segmentele, de la cele clasice la cele sportive, de scufundări sau ceasurile aviator și în toate gamele de preț. Sunt oferite atât de brandurile de modă, cât și de emblemele de lux ale orologeriei.

Ceas dreptunghiular - Casio A500WA-1D

Ceasuri după formă

Anii de război au provocat deja o modificare a ideilor tradiționale de design al tocurilor. Următoarele decenii au fost marcate de creativitate, iar ceasurile de mână de forme și dimensiuni noi au devenit norma. Cartier a contribuit în mare măsură la ascensiunea ceasurilor de formă cu modelele sale individualiste.

Ceasuri dreptunghiulare

Istoria ceasului dreptunghiular datează din anul 1917, când a apărut pe piață iconicul Cartier Tank. Acesta a fost inspirat de tancurile Renault folosite în Primul Război Mondial. Mulți pasionați de ceasuri se referă și astăzi la ceasurile dreptunghiulare drept „tancuri”.

În zilele noastre, ceasurile rectangulare au un aer retro. Popularitatea lor a atins apogeul în prima jumătate a secolului XX, când multe mărci importante au început să le producă, urmând exemplul lui Cartier. Ele apar mai mult în segmentul clasic și elegant, deoarece carcasele dreptunghiulare înguste în sine arată foarte elegante.

Ceasuri pătrate

Nici primele ceasuri de mână pentru bărbați nu erau rotunde. Erau ceasurile aviator Cartier Santos și aveau o carcasă pătrată. Acestea au văzut lumina zilei în anul 1904, iar popularitatea carcasei pătrate a continuat să se mențină pe tot parcursul secolului XX.

Inițial, carcasele pătrate au fost asociate în principal cu ceasurile elegante și clasice. Cu toate acestea, în anii 1970, a apărut pe piață iconicul Tag Heuer Monaco, iar ceasurile pătrate au prins contur și în lumea sportului. În zilele noastre, acestea reprezintă o alegere de originalitate care, deși atrage atenția, se potrivește cu orice.

Ceasuri Tonneau (ceasuri butoi)

Nu este nici un dreptunghi, nici un cerc, ci o combinație a celor două. Tonneau înseamnă „butoi” în franceză, iar aceasta este și forma pe care o poartă carcasa acestui ceas. Vă puteți gândi la ea ca la un dreptunghi cu laturile mai lungi arcuite și colțuri rotunjite. Un reprezentant tipic și unul dintre primii producători de ceasuri tonneau este ceasornicarul elvețian de lux Vacheron Constatin. Colecția sa Malte este prezentă pe piață încă din anul 1912.

Forma de tonneau este îndrăzneață, avangardistă și în primul rând strâns asociată cu ceasurile de lux. Ea aparține în special ceasurilor elegante și sociale, cărora le adaugă un iz de art deco. Cu toate acestea, la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, au fost produse și ceasuri sportive și de scufundări în acest design.

Ceasuri asimetrice

Aproape gemeni ai ceasului rotund, dar carcasa este mai groasă și mai lată pe partea coroanei. Ceasul asimetric a fost conceput pentru a oferi coroanei și altor butoane laterale o protecție suplimentară. Un simbol al tuturor timpurilor cu o carcasă asimetrică este celebrul Omega Speedmaster.

Carcasa asimetrică beneficiază în special de cronografele cu trei butoane laterale. Distincția dintre ceasurile asimetrice și cele rotunde este un pic mai dificilă și, de obicei, profanul nu poate face diferența la prima vedere. Modelele asimetrice sunt mai degrabă întâlnite în segmentul ceasurilor sport, care se potrivește mai degrabă unui design masiv. Cu toate acestea, există, de asemenea, ceasuri clasice cu carcasă asimetrică.

Ceasuri de pernă

Acestea seamănă cu un ceas rotund, dar au marginile rotunjite, ca și cum ar fi o combinație între o carcasă rotundă și una pătrată. În ceea ce privește confortul la purtare și lizibilitatea, sunt comparabile cu modelele rotunde, motiv pentru care sunt populare și le place să fie adăugate la tipurile de carcase de bază.

Inițial, carcasele cu pernă au fost asociate exclusiv cu ceasurile de scufundări și cele sportive. Cu toate acestea, în ultimii ani, ele au apărut și în segmentul de lux în modele elegante. Ca exemplu, putem folosi un ceas de la atelierul Vacheron Constantin, care a lansat o reeditare a modelului Historiques American 1921 într-o carcasă de pernă fermecătoare.

Ceasuri avantgardiste

Deși tonneau a deschis calea pentru ei, acest ceas merge chiar mai departe. Carcasele avangardiste au un lucru în comun cu toate celelalte: țin ceasul laolaltă. Tot restul este creativ, excepțional, diferit.

Ceasurile avangardiste reprezintă o categorie disparată a tot ceea ce nu se încadrează în tipurile de mai sus. Reprezentantul iconic este ceasul Hamilton Ventura. În prezent, carcasele avangardiste se regăsesc cel mai adesea în ofertele mărcilor independente, precum Urwerk sau MB&F. Dacă încerc să organizez ceasurile în funcție de formă, se poate spune că acestea nu au nicio formă. De asemenea, acestea sunt denumite în mod obișnuit ca fiind spațiale sau futuriste.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole