Ceasuri pentru piloți: Stil unic și funcționalitate practică

Ceasurile pentru piloți nu sunt destinate doar piloților profesioniști
Distribuiți
LinkedIn

Nu este necesar să fi urmat cursuri de pilotaj, ca să vă puteți permite la mână un ceas pentru piloți. Se mai numesc și ceasuri de aviație sau aviator. Reprezintă una dintre cele mai îndrăgite variante de ceasuri pentru bărbați din prezent. Pentru popularitatea lor datorează mai ales combinației stilului atemporal și a funcționalității practice. Când au apărut ceasurile pentru piloți și care sunt caracteristicile distinctive? Vă vom ghida prin povestea acestora.

Conținutul articolului

Ce sunt acelea ceasuri pentru piloți?

Ceasurile aviator sunt ceasuri fabricate cu gândul la nevoile piloților. Sunt caracterizate de precizie ridicată, durabilitate, lizibilitate bună și funcționalitate practică. Este vorba de unul dintre cele mai îndrăgite tipuri de ceasuri pentru bărbați de pe piață. Le găsiți de exemplu în portofoliul mărcilor Zeppelin, IWC sau Vostok Europe.

Cunoscuta marcă IWC produce ceasuri pentru piloți

O privire în istorie

Apariția în sine a ceasurilor aviator datează de la începutul secolului 20, când majoritatea oamenilor purta ceasuri de buzunar. Louis Joseph Cartier, nepotul fondatorului luxoasei companii franceze, la acea vreme s-a așezat la aceiași masă cu pionierul aviației Alberto Santos-Dumont. Acesta i s-a destăinuit, ce necazuri aduc în aviație ceasurile de buzunar. Pe baza acestui impuls, Cartier în colaborare cu maistrul de ceasuri Edmond Jaeger, a dezvoltat în 1904 un ceas de mână.

Aceste ceasuri i-au permis lui Dumont să urmărească timpul fără să mai fie nevoit să-l scoată din buzunarul său, să-l deschidă, închidă și să-l pună deoparte. Au primit denumirea Cartier Santos și mulți chiar îl consideră ca primul ceas de mână. Erau foarte simple, robuste și durabile. Aveau arătătoare și indecși proeminente și erau echipate cu fosforescență. Pentru a le face ușor de manevrat și cu mănuși, dispuneau de un remontor mare.

Dezvoltarea ulterioară a ceasurilor aviator

Cu treptata dezvoltare a aviației s-au schimbat și ceasurile pentru piloți. Au fost adăugate elemente funcționale precum urmărirea a două fusuri orare, luneta cu o scară logaritmică pentru calcule practice iar ulterior cronograful, setarea secundelor sau funcția de citire a poziției geografice. Din dotarea tehnică au apărut ecranarea de câmpuri magnetice, construcție rezistentă la apă sau sticla safir acoperită cu un strat antireflex.

Progresul ulterior din industria aviației au redus nevoia de ceasuri aviator specifice. Majoritatea funcțiilor au fost treptat încorporate în echipamentul tehnic al punții de zbor iar ceasurile pentru piloți au fost păstrate doar ca o chestiune de stil. Pe mulți bărbați, însă, îi impresionează încă ca un contrast cu lumea supra-tehnicizată din ziua de astăzi. 

pilot-watch-3

Trăsăturile caracteristice ale ceasurilor pentru piloți

Ceasurile pentru piloți sunt cel mai bine descrise de: 

Cadran mare

Cadranul mare și întunecat, cu mâini și indici contrastanți, definește literalmente un ceas de pilot. În general, se folosesc cifre arabe, pe care mulți dintre noi le întâlnim în viața de zi cu zi. Toate aceste atribute servesc la citirea rapidă și ușoară a orei în orice condiții, inclusiv în condiții de vizibilitate redusă.

Carcasă robustă

Aviator se caracterizează prin dimensiuni relativ mari și prin trăsături distinctive. Toate acestea au fost menite să asigure o claritate bună și rapidă la vremea sa. Carcasa robustă este unul dintre atributele pe care ceasurile de pilot le-au păstrat până în prezent.

Remontor mare

Deoarece piloții din trecut purtau mănuși, coroana mai mare le permitea să manevreze mult mai ușor ceasul. Deși mănușile nu mai sunt echipamente obligatorii pentru piloți sau proprietari de ceas aviator, multe modele păstrează coroana dominantă.

Strat fosforescent

O mai bună lizibilitate pe timp de noapte este asigurată de un strat luminescent, care este de obicei acoperit atât pe indicii cât și pe arătătoarelor ceasurilor aviator. Multe ceasuri inspirate de industria aeronautică au adoptat această caracteristică.

Lunetă cu scară

Un element mecanic interesant, datorită căruia ceasul pilotului cu o anumită doză de imaginație poate fi descris ca un precursor al ceasurilor inteligente de astăzi. O lunetă cu o scală logaritmică servea piloților ca ajutor pentru calculele necesare în timpul zborului.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole