- Calendarul perpetuu poate afișa data și ziua corectă a săptămânii până în anul 2100.
- Complicația ceasului ora pe glob vă ajută să citiți ora curentă în fiecare zonă.
- Datorită ceasului, puteți urmări chiar și fazele Lunii.
Ceasornicăria este una dintre puținele industrii în care complicațiile sunt binevenite. Acestea denotă toate funcțiile unui ceas, cu excepția cronometrării. Complicațiile ceasurilor încep de la nivelul unor indicatori simpli, cum ar fi fereastra de dată, și se termină cu lucrări de înaltă orologerie a căror dezvoltare a durat ani de zile. Astăzi, vom prezenta pe scurt cele mai populare complicații de ceas.
Conținutul articolului
Complicația ceasului – data
Afișarea datei, a zilei săptămânii sau a lunii, este de departe cea mai frecventă complicație a ceasului. Aceasta poate lua diferite forme.
Fereastra de dată
O complicație simplă pentru afișarea datei cu ajutorul unui disc numerotat care se rotește sub gaura din cadran. Fereastra de dată este cel mai adesea amplasată la ora 3., 4.30 sau 6. Data trebuie ajustată manual la sfârșitul fiecărei luni care are mai puțin de 31 de zile.
Fereastră mare pentru dată
Acesta este situată de obicei la ora 12 și oferă o mai bună lizibilitate. Funcționează pe un principiu similar cu fereastra clasică a datei, dar dispune de două discuri – unul pentru afișarea zecimilor și celălalt pentru afișarea unităților. Fiecare disc are o fereastră proprie. Această complicație este tipică pentru unele mărci germane și elvețiene.
Zi – dată
Complicația zi – dată funcționează în mod similar cu fereastra mare a datei, cu excepția faptului că o fereastră afișează data curentă, iar cealaltă afișează abrevierea zilei săptămânii. Aceste ferestre sunt de obicei plasate una lângă cealaltă, în mod excepțional în poziții diferite, de exemplu la orele 12 și 3 sau la orele 12 și 6.
Indicator de dată
În acest caz, data este afișată cu ajutorul unui arătător mijlociu marcat cu o săgeată sau o semilună. Aceasta se mișcă în jurul propriei axe în intervale zilnice, în timp ce indică o scară numerică cu valori 1 – 31, situată în jurul circumferinței ceasului.
Calendar triplu
Complicația calendar triplu oferă o afișare a zilei săptămânii, a datei și a lunii. De obicei, este integrată în ceas prin intermediul unor ferestre, subcadrane și/sau mâini analogice. Acest calendar trebuie, de asemenea, să fie reglat la sfârșitul fiecărei luni care durează mai puțin de cele 31 de zile prestabilite.
Calendar anual
Acesta este de fapt un calendar triplu (care indică ziua săptămânii, data și luna), conceput astfel încât să necesite o ajustare manuală doar o dată pe an. În acest caz, ceasul ia deja în considerare automat faptul că unele luni au 30 de zile, iar altele 31 de zile. Întoarcerea lunilor februarie și martie necesită atenție. Acest lucru se datorează faptului că această complicație horologică nu poate distinge anul bisect.
Calendar perpetuu
Cel mai complex ceas cu complicație de calendar, care afișează ziua săptămânii, data și luna fără a necesita nicio atenție din partea purtătorului. În acest caz, mișcarea ceasului permite variația duratei lunilor, precum și a anilor bisecți. Cu toate acestea, calendarul perpetuu nu este, de fapt, chiar perpetuu. Va trebui să fie reglat în 2100, anul în care ciclul anilor bisecți este întrerupt. Acest lucru se datorează faptului că se referă la un an care este divizibil cu 100, dar nu cu 400, deci nu este un an bisect.
Complicații ale cronografului
În clasamentul favorurilor din ceasornicarie, cronograful urmează chiar în spatele afișajului datei. Este de fapt un cronometru sau o complicatie a unui ceas destinat masurarii unor perioade de timp.
Cronograf simplu
Cronografele moderne folosesc o manetă centrală pentru a număra timpul scurs și subcadrane mai mici pentru a înregistra minutele și orele. Ceasurile cu cronograf au unul sau două butoane pe partea laterală, concepute pentru a porni, opri și reseta cronometrul.
Cronograf flyback
Un cronograf mai complicat, conceput inițial pentru piloți. O singură apăsare a celui de-al doilea buton în timp ce cronograful funcționează va reseta toate contoarele, le va reseta și va începe imediat o nouă numărătoare de la zero. Aceasta este o complicație de ceas mai rară.
Cronograf pentru înregistrarea timpilor intermediari
Acest cronograf este echipat cu două mâini care pornesc și se resetează simultan. Mâna inferioară poate fi oprită pentru scurt timp în timp ce cronograful funcționează pentru a înregistra timpul dintre ele. Apoi se deplasează automat în poziția sa de sub acul principal.
Cronograf cu tahimetru
Un tahimetru este o complicație a unui ceas pentru măsurarea vitezei. Aceasta constă într-o scală numerică pe o lunetă, care este utilizată împreună cu o acționare mobilă a cronografului. Viteza este măsurată pe o distanță predeterminată, de exemplu 1 km.
Complicații de călătorie
Așa-numitele complicații ale ceasurilor de călătorie îi ajută pe cei care călătoresc în lume să țină evidența timpului în alte fusuri orare.
GMT / Ora duală
O complicație care permite citirea simultană a orei în cel puțin două fusuri orare. Ora secundară este indicată de cea de-a patra manetă de pe cadranul exterior de 24 de ore. Un ceas cu lunetă rotativă permite, de asemenea, citirea unui al treilea fus orar.
Ora mondială
Dacă ceasul are o complicație pentru ora mondială, puteți citi ora în toate cele 24 de fusuri orare. Acest lucru este posibil datorită combinației dintre scara de 24 de ore, care se rotește în jurul cadranului în linie cu acul orelor, și luneta exterioară cu marcaje care reprezintă locațiile fiecărui fus orar.
Alte complicații ale ceasului
Pe piața actuală, veți găsi nenumărate complicații de ceasuri prin care producătorii și dezvoltatorii încearcă să își facă produsele mai atractive pentru utilizator. Să menționăm pe scurt cel puțin ceasul cu faze lunare, indicator de rezervă de energie și alarmă.
Faza lunii
O complicație de ceas extrem de populară în rândul utilizatorilor, atractivă din punct de vedere estetic. Aceasta permite urmărirea fazei lunii datorită unui disc cu două luni mici care se rotesc în spatele unei deschideri în formă.
Indicator de rezervă de funcționare
Indicatorul rezervei de putere este o complicație a ceasurilor mecanice. Acesta afișează orele sau zilele în care energia rămasă va dura pentru funcționarea cronometrului. De cele mai multe ori, în acest scop se utilizează o acționare a unei mâini care se deplasează de-a lungul unei scale.
Alarma
Este de fapt o alarmă care poate fi setată independent de ora principală pentru a vă alerta sau a vă reaminti de un eveniment. Este una dintre foarte popularele și practicele complicații ale ceasurilor și atât ceasurile mecanice, cât și cele cu cuarț o au.