Icoane ale orologeriei: cele mai faimoase ceasuri din toate timpurile

Am aruncat o privire la cele mai faimoase ceasuri din toate timpurile
Distribuiți
LinkedIn

În ultimele decenii, orologeria a avansat cu pași repezi pentru a răspunde cerințelor tehnologiei moderne. Moda vine și pleacă, iar colecționarii nu pot decât să privească neputincioși cum modelele lor, cândva apreciate, se prăbușesc în uitare. Cu excepția celor care au reușit să investească în piese atemporale. Există adevărate icoane în lumea orologeriei, cele mai faimoase ceasuri din toate timpurile care promit să nu se demodeze niciodată. Astăzi, vă vom prezenta câteva dintre ele.

Conținutul articolului

Cum se nasc cele mai faimoase ceasuri din lume

De la cele luxoase și scumpe la cele mai accesibile, cele mai faimoase ceasuri din lume nu sunt limitate de prestigiu sau preț. În fruntea clasamentului de popularitate se află modele cu povești puternice de spus. Unele au lăsat o amprentă mare asupra evoluției ceasurilor. Altele au jucat un rol important în însăși istoria omenirii. Altele se remarcă prin caracteristici extraordinare, măiestrie fină sau tehnologie de pionierat. Aceste ceasuri unice sunt atât de atemporale încât majoritatea colecționarilor le-ar include cu plăcere în seria lor cea mai prețioasă.

Cartier Santos: Primul ceas de mână pentru bărbați

Acestea au fost concepute în 1904 de Louis Cartier pentru aviatorul franco-brazilian Albert Santos – Dumont. Înainte de acest model revoluționar, domnii purtau clasicele ceasuri de buzunar. Cu toate acestea, Santos avea dificultăți în a controla ora în timpul zborului. Cartier i-a rezolvat problema și, în același timp, a revoluționat lumea orologeriei. Datorită modelului Cartier Santos Dumont, bărbații au început să își fixeze și ei ceasuri la încheietura mâinii. Însuși „Santos-ul” se caracterizează printr-un cadran contrastant mai mare, cu cifre romane și un design clasic și elegant, căruia îi datorează marea popularitate pe care o au până în prezent.

Omega Speedmaster: Primul ceas pe Lună

Omega se poate mândri cu sponsorizarea unor competiții sportive majore, inclusiv a Jocurilor Olimpice. În același timp, acest lucru o poziționează pentru dezvoltarea unor ceasuri extrem de precise. Astfel, ceasul Omega Speedmaster a fost dezvoltat inițial pentru cursele de pistă. Acesta a fost lansat în 1957, ca parte a colecției Seamaster. Datorită popularității sale imense, a câștigat ulterior propria colecție, care poartă numele modelului original. Deoarece Speedmaster se mândrea cu o superioară protecție împotriva câmpurilor magnetice și a șocurilor, pe lângă precizia sa extraordinară, a trecut testele riguroase din anii 1960 de către NASA, care l-a ales pentru misiunile sale spațiale. Astfel, „Speedy” a pășit pe Lună și a luat parte la misiunea Apollo 13. De atunci, nu au existat schimbări majore în estetica acestui ceas iconic.

Ceasurile Omega Speedmaster au privit, de asemenea, la lună

Patek Phillipe Perpetual Calendar Chronograf: Ceas cu calendar perpetuu

Primele ceasuri care au avut atât un calendar perpetuu, cât și o funcție de cronograf au fost introduse de Patek Phillipe în 1941. Acest model nu numai că a fost capabil să afișeze data fără a fi nevoie să o ajusteze timp de incredibil de 200 de ani, dar a fost capabil să măsoare și diferențele mici de timp. Deoarece Patek Phillipe este cunoscut pentru că își produce ceasurile în număr limitat, în cazul modelului Perpetual Calendar Chronograph, acesta este o adevărată raritate. La un moment dat, a fost chiar cel mai scump ceas din lume, fiind vândut la licitație cu peste 11 milioane de dolari. Ulterior, a fost detronat de ceasul Dayton al lui Paul Newman.

Rolex Oyster: Primul ceas rezistent la apă

Celebrul brand elvețian Rolex nu este doar sinonim cu luxul și prestigiul, ci și autorul multor inovații în industria orologieră. În anul 1926, a prezentat lumii primul ceas cu carcasă închisă ermetic. Acesta a fost Rolex Oyster, cu care, un an mai târziu, Mercedes Gleitze a traversat Canalul Mânecii. Rolex a continuat să îmbunătățească rezistența la apă, adăugând o lunetă rotativă pentru scafandri, iar în 1954 a fost lansat un alt simbol: Rolex Oyster Perpetual Submariner cu o rezistență la apă de 100 m. Pe ecranul de film, Rolex Submariner a fost făcut ulterior celebru de Sean Connery în rolul lui James Bond. Acest ceas este considerat și în prezent ceasul suprem pentru scufundători.

Seiko Astron: Primul ceas cu cuarț

Marca Seiko de origine japoneză este considerată unul dintre cei mai mari inovatori în domeniul orologeriei. Aceasta nu își datorează reputația introducerii în 1969 a Astron , primul ceas cu cuarț din lume. Acesta nu numai că a adus pe piață un brevet nou, dar a provocat și un val cunoscut sub numele de criza cuarțului, care a forțat producătorii de ceasuri mecanice să caute o nouă direcție. Cu toate acestea, Seiko Astron nu s-a numărat printre cele mai faimoase ceasuri din lume doar datorită mișcării sale cu cuarț. Același model a devenit, de asemenea, primul ceas GPS cu energie solară din lume, decenii mai târziu. Datorită GPS-ului, prin simpla apăsare a unui buton se ajustează ora curentă în funcție de locul în care vă aflați. Deoarece funcționează pe bază de energie solară, nu au nevoie de încărcare sau înfășurare.

Ceasul Seiko Astron - primul ceas cu cuarț

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole