Certificarea COSC: un parametru important în alegerea unui ceas sau o manevră de marketing?

Ceasuri marca Wenger
Distribuiți
LinkedIn

Precizia este cu siguranță un parametru esențial în cazul ceasurilor. Fie că sunteți în căutarea unui simbol de prestigiu, a unui accesoriu de modă frumos, a unei bijuterii de colecție sau a unui îndrumător funcțional, în primul rând este vorba despre monitorizarea timpului. Certificarea COSC este o garanție recunoscută la nivel mondial și extrem de prestigioasă a preciziei ceasurilor. Valoarea sa în lumea orologeră de astăzi este incontestabilă. Dar ce înseamnă ea mai exact pentru utilizatorul obișnuit? Merită să se concentreze asupra ei ca parametru important în alegerea unui ceas? Poate fi un ceas extrem de precis chiar dacă nu a fost certificat de COSC? La aceste întrebări și la altele vom răspunde astăzi.

Conținutul articolului

COSC: sinonim cu perfecțiunea cronometrică

COSC este acronimul de la Certification Authority for Watchmaking, o autoritate de certificare recunoscută la nivel mondial în industria orologieră. Aceasta reprezintă Controle Official Suisse des Chronometers, o instituție elvețiană independentă dedicată testării preciziei ceasurilor de mână. Este o organizație non-profit care activează în sectorul orologeriei din 1973. Numai ceasurile care au trecut cu succes testele sale și au obținut certificatul COSC pot folosi denumirea de cronometru și se pot lăuda cu statutul de ceas de înaltă precizie.

Mai multe despre certificarea COSC

Certificarea COSC garantează precizia ceasurilor într-o varietate de condiții, ceea ce presupune standarde înalte de fabricație și materiale din partea producătorului. Doar ceasurile cu adevărat de înaltă calitate primesc certificatul COSC, iar pentru acesta sunt eligibile atât ceasurile mecanice, cât și cele cu cuarț. Diferența constă în durata testării: în timp ce mecanismele mecanice trec prin 15 zile de testare, ceasurile cu cuarț trec prin 13 zile de testare.

Procesul de testare COSC

Precizia ceasului este verificată în cinci poziții – poziția laterală (la ora 3 și la ora 9), poziția verticală (la ora 6), cadranul în jos și cadranul în sus, precum și la trei temperaturi (8˚C, 23˚C și 38˚C).

În urma testelor în fiecare poziție și la fiecare temperatură, sunt evaluați 7 parametri pe care ceasul trebuie să îi îndeplinească pentru a obține certificarea COSC:

  • abaterea medie zilnică de la -4 la 6 s.
  • abaterea medie pe întreaga perioadă 2 s.
  • cea mai mare schimbare de abatere 5 s.
  • diferența dintre abaterile de poziție orizontală și verticală de la -6 la 8 s.
  • cea mai mare schimbare de abatere 10 s.
  • diferența dintre abaterile la schimbările de temperatură de la -0,6 s. la 0,6 s.
  • abaterea de recuperare de la -5 la 5 s.
 

Avantajele și limitele certificării COSC

Achiziționarea unui ceas cu certificare COSC este o garanție că ați investit într-un cronometru de o calitate cu adevărat înaltă, cu potențial pentru mulți ani de funcționare precisă. Pe de altă parte, faptul că un ceas nu este certificat COSC nu înseamnă că nu este un ceas cu adevărat de înaltă calitate și precis.

Ce primiți atunci când cumpărați un ceas cu certificat COSC

  • garanția unei precizii ridicate
  • ceas cu statut de cronometru
  • garanția unor standarde înalte ale materialelor și tehnologiilor de producție
  • investiție mai mare și valoare de colecție

Principalele limite ale certificării COSC

Este important de reținut că COSC testează exclusiv mecanismele elvețiene. Prin urmare, este un semn de „precizie elvețiană”. În lumea orologeră există și alte sisteme de certificare ale căror teste sunt comparabile cu sistemul COSC. Cu toate acestea, ele nu sunt nici pe departe la fel de populare și de prestigioase ca această instituție elvețiană independentă. Printre cele mai cunoscute sisteme comparabile se numără certificarea internațională ISO 3159 pentru ceasuri mecanice.

O altă limitare a certificării COSC este faptul că nu toate ceasurile elvețiene trec prin ea. Este la latitudinea producătorului să decidă dacă este interesat să obțină certificarea și să își testeze produsul. De fapt, doar aproximativ 3% din ceasurile elvețiene fabricate în fiecare an sunt certificate de COSC. În plus, testele COSC sunt supuse unei taxe, care se reflectă adesea, în cele din urmă, în prețul mai mare al acestor ceasuri certificate. Așadar, ceasurile elvețiene fără certificare COSC nu trebuie să fie neapărat inexacte.

Mărcile de ceasuri care se mândresc cu certificatul de precizie COSC

În mod tradițional, Rolex lansează în fiecare an cele mai multe ceasuri cu certificare COSC. Acesta este urmat de alte mărci de lux, precum Omega, TAG Heuer și Breitling. Cronometre ceva mai accesibile ca preț care au fost, de asemenea, certificate COSC pot fi găsite în portofoliile Mido, Certina sau Tissot.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole