- Inima ceasului este mecanismul acestuia. Merită să ne concentrăm asupra tipului de mecanism și asupra producătorului.
- Materialul carcasei, al sticlei și al brățării sau al curelei ceasului este important pentru durabilitatea ceasului.
- Cele mai importante componente externe ale ceasului includ coronița (remontoarul) și cadranul.
Ceasurile de mână sunt unul dintre accesoriile cu cea mai rapidă evoluție și cele mai complexe. În același timp, ele reprezintă un segment relativ dificil de parcurs pentru utilizatorul mediu. Piesele individuale ale unui ceas nu sunt ceva ce ar trebui să fie lăsat doar pe seama meșterilor și a ceasornicarilor. Ele reprezintă parametri importanți pentru alegerea unui ceas, dar și pentru utilizarea și cerințele de întreținere ale acestuia. Prin urmare, să analizăm mai îndeaproape componentele cheie ale unui ceas.
Conținutul articolului
Componentele interne ale ceasului.
Atunci când spunem cele mai importante componente ale unui ceas, mecanismul sau mișcarea nu pot fi în niciun caz omise. Acesta este ascuns în carcasă, sub cadran, conține toate părțile interne ale ceasului și asigură funcționarea acestuia. De asemenea, mecanismul determină acuratețea ceasului, durabilitatea acestuia, dar și o parte din cerințele de întreținere, cum ar fi necesitatea de înfășurare, schimbarea bateriei etc. Cel mai important lucru este să identifici tipul de mecanism, dar s-ar putea să te intereseze și producătorul. Mecanismele elvețiene (de exemplu, ETA, Sellita etc.) sunt în general considerate de înaltă calitate, dar nu trebuie să îți faci griji nici în privința mecanismelor japoneze cu cuarț.
Mecanismele mecanice
Un mecanism mecanic este considerat apogeul artei orologiere. Aceasta utilizează energia cinetică stocată în arcurile de acționare ca sursă de energie pentru funcționarea ceasului. Mecanismele mecanice nu au nevoie de o baterie, dar trebuie să fie înfășurate periodic prin intermediul coroniței (remontoarului). Mecanica fină este considerată mai puțin durabilă și mai puțin precisă, dar este foarte apreciată în rândul profesioniștilor și al pasionaților. Mecanismele mecanice de cea mai bună calitate sunt fabricate în Elveția.
Mecanism cu cuarț
Un mecanism cu cuarț folosește energia unei baterii pentru a face să funcționeze ceasul, care, bineînțeles, trebuie înlocuită la anumite intervale. Un astfel de serviciu este asigurat de către ceasornicari. Mecanismele cu cuarț sunt mai durabile, mai precise și au un preț de achiziție mai mic. Cu toate acestea, ele nu sunt atât de apreciate în rândul colecționarilor. Mecanismele cu cuarț foarte bune sunt oferite de japonezi.
Mecanisme automate
Un mecanism automat este o alternativă la un mecanism mecanic. Aceasta încorporează, de asemenea, o mecanică fină complexă, care, totuși, asigură funcționarea ceasului datorită mișcărilor încheieturii mâinii purtătorului. Astfel, arcul de acționare este înfășurat automat, fără a fi nevoie să fie necesară înfășurarea prin remontoar. În comparație cu un mecanism mecanic, nu este nevoie de întreținere periodică. O ramură a mecanismelor automate sunt așa-numitele mecanisme solare, care utilizează energia provenită de la lumină pentru a face să funcționeze ceasul.
Tourbillon: un piesă de ceas exclusivistă.
Este posibil să fi întâlnit deja termenul de ceas mecanic tourbillon. Aceasta este o componentă care este montată în unele mecanisme mecanice pentru a elimina efectul gravitației terestre asupra preciziei funcționării cesaului. Nu este un element esențial, dar printre ceasornicari este o parte internă extrem de apreciată a unui ceas.
Cele mai importante componente externe ale unui ceas
Componentele exterioare ale unui ceas sunt, în general, mai ușor de înțeles și de recunoscut de către purtătorul obișnuit. Să le descriem cel puțin pe cele mai importante, inclusiv caracteristicile și atributele lor cheie.
Carcasa ceasului
Carcasa este învelișul exterior al ceasului care protejează toate componentele importante, inclusiv mecanismul. Este esențială pentru durabilitatea și designul ceasului. Pe piața actuală, poți găsi carcase într-o gamă largă de materiale, chiar și așa-numitele carcase bi-metalice sau bi-materiale. Materialul cel mai frecvent utilizat este oțelul inoxidabil, care este atât plăcut din punct de vedere estetic, cât și durabil. Carcasele din titan și ceramică sau cele din metale prețioase sunt, de asemenea, populare. În ceea ce privește designul, există diferite forme de carcase. Pe lângă cea mai obișnuită carcasă rotundă, sunt folosite și carcasele pătrate, în formă de pernuță sau dreptunghiulare. Carcasa este, de asemenea, importantă în ceea ce privește rezistența la apă a ceasului.
Sticla cadranului
Sticla este un capac transparent al cadranlui, care îl protejează de praf, apă și de toate influențele mediului înconjurător. Sticla este o parte importantă a ceasului atât pentru durabilitate, cât și pentru lizibilitate. Alături de sticla minerală mai ieftină, așa-numita sticlă de safir este acum mai apreciată, deoarece este deosebit de rezistentă la spargere și zgârieturi. Mulți producători îmbunătățesc lizibilitatea ceasurilor lor prin modelarea specială a sticlei cu ore.
Cadran de ceas
Cadranul ceasului este important atât din punct de vedere al designului, cât și al lizibilității acestuia. Acesta oferă purtătorului toate informațiile pe care ceasul este capabil să le înregistreze. Ceasurile pentru bărbați și femei au, de obicei, un cadran analogic, care include ace și indici. Cu toate acestea, cadranul poate conține și elemente suplimentare, cum ar fi o fereastră pentru dată sau subcadrane care furnizează informații suplimentare, de exemplu, calendar, cronometru, ora universală etc. În timp ce designul cadranului este o chestiune de gust, dimensiunea și contrastul indicilor și, de exemplu, iluminarea din spate a acelor sau a întregului cadran sunt importante pentru lizibilitate. Cei mai mulți ceasornicari folosesc astăzi diferite tipuri de luminozitate. Cadranul include și logo-ul producătorului și, adesea, denumirea modelului de ceas.
Remontaorul ceasului
Remontoarul este un dispozitiv în formă de buton, situat de obicei în partea dreaptă a carcasei și conectat direct la mecanism. În funcție de numărul de complicații, un ceas poate avea mai mult de un remontoar. La ceasurile sport, care sunt mai rezistente la apă, remontoarul poate fi adesea filetat în carcasă pentru a împiedica apa să pătrundă prin deschidere. Ceasurile pentru piloți, pe de altă parte, au un remontoar mare, distinctiv, pe care piloții au reușit să îl folosească chiar și atunci când purtau mănuși. Diferitele operațiuni cu remontoarul se efectuează, de obicei, prin tragerea acestuia în diferite poziții. Astfel, remontoarul poate fi utilizat în același timp pentru înfășurarea ceasului, setarea orei, a datei, a calendarului, a cronometrului etc.
Brățara și cureaua ceasului
Atât ceasurile pentru femei, cât și cele pentru bărbați au nevoie de o curea sau o brățară puternică și durabilă pentru a se atașa la încheietura mâinii. Aceste părți ale ceasului sunt importante nu numai în ceea ce privește designul, ci și în ceea ce privește durabilitatea și longevitatea ceasului. Multe ceasuri se defectează doar din cauza unei brățări deteriorate sau a unei curele rupte. Curelele ceasurilor sunt cel mai adesea fabricate din piele, silicon sau cauciuc. Brățara este de obicei formată din verigi metalice. De obicei, se folosește același material ca și pentru carcasa ceasului. În general, brățările din oțel sunt cele mai populare și, de asemenea, foarte durabile. Cu toate acestea, puteți găsi și alternative din titan sau brățări exclusive din metale prețioase, cum ar fi aurul sau argintul.