Cum au schimbat ceasurile japoneze lumea ceasornicăriei

Ceasuri japoneze Casio Edifice
Distribuiți
LinkedIn

Lumea ceasornicăriei nu ar fi completă fără a menționa precizia și finețea japoneză. Cei mai importanți ceasornicari japonezi, cum ar fi Seiko, Citizen sau Casio, sunt cunoscuți în întreaga lume pentru calitatea și fiabilitatea cronometrelor. Cu toate acestea, japonezii au făcut mult mai mult pentru lumea ceasornicăriei. Începând cu revoluția cuarțului și (ne)terminând cu tehnologia solară Eco-Drive, superputerea ceasornicăriei estice a zdruncinat în mod repetat tendințele de măsurare a timpului. Acum, să aruncăm o privire mai atentă la ceasurile japoneze și la rolurile pe care le-au jucat în istoria ceasornicăriei.

Conținutul articolului

Nașterea și dezvoltarea ceasornicăriei japoneze

Nașterea industriei orologiere din Japonia poate fi considerată ca fiind înființarea companiei Hattori & Co. din Tokyo de către Hattori Kintaro în 1881. Un ceasornicar entuziast, s-a ocupat în principal de vânzarea de ceasuri elvețiene și americane importate și de service.

Situația s-a schimbat atunci când japonezii au majorat tarifele la importuri și au intrat în joc abilitățile de ceasornicar ale lui Hattori. În 1892, a fondat fabrica de producție Seikosha, care mai târziu a devenit marca Seiko. La acea vreme, producția sa era concentrată în primul rând pe ceasuri de perete și de buzunar.

Ceas japonez Seiko

Ceasurile de mână japoneze domină piața autohtonă

Primul ceas de mână japonez a văzut lumina zilei în 1913. Era vorba de modelul Laurel, provenit tocmai din atelierul lui Hittori. În deceniile următoare, ceasurile japoneze au devenit din ce în ce mai populare pe piața internă și au reprezentat treptat 85% din vânzările de ceasuri din Japonia.

Ceasurile japoneze au declanșat revoluția mondială a cuarțului

Compania Seiko a fost în fruntea industriei orologiere și a avut o serie de succese. În 1969, însă, a venit cu o descoperire revoluționară care a rescris definitiv istoria ceasornicăriei. A adus pe piață ceasul cu cuarț Seiko Astron, primul ceas cu cuarț din lume. Acestea au fost de 100 de ori mai precise și au avut o rezervă de putere de 250 de ori mai mare decât omologii lor mecanici.

Revoluția cuarțului și declinul ceasornicăriei europene

După introducerea ceasurilor Astron, companiile din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea propriei tehnologii cu cuarț. Ceasurile cu cuarț au oferit parametri mult mai buni la costuri de producție disproporționat de mici. În lume a început revoluția cuarțului. Dar Elveția, o mare putere europeană în domeniul orologeriei, s-a împotrivit cu încăpățânare acestui progres inevitabil.

Elvețienii au insistat că ceasurile mecanice sunt identitatea țării lor și au aderat cu fermitate la automatele lor. Cu toate acestea, tehnologia japoneză cu cuarț a devenit dominantă și, în 1978, a învins în sfârșit ceasurile automate elvețiene pe piața mondială. În Elveția, numărul ceasornicarilor a scăzut de la 1 600 la 600, iar cota ceasurilor elvețiene pe piața mondială a scăzut de la 83% la 20%. Pe lângă marca Seiko, le-au luat locul și ceasurile Japoneze Citizen și Casio.

Alte inovații japoneze care au zguduit lumea ceasornicăriei

Deși revoluția cuarțului este, fără îndoială, cel mai mare punct de cotitură din istoria ceasornicăriei mondiale, japonezii au provocat și alte revoluții semnificative în domeniul orologeriei.

Primul ceas digital multifuncțional din lume

Unde altundeva ar avea un ceas digital să-și aibă leagănul, dacă nu în Japonia? Seiko a venit cu acestea din nou în 1975, când a lansat primul său ceas cronograf digital. Ceasul a devenit rapid un succes și a pus bazele pieței globale a ceasurilor digitale multifuncționale.

Fapt interesant: În anii 1980, Seiko a creat, de asemenea, primul ceas cu tuner TV, primul ceas din lume cu înregistrare de sunet și funcții de calculator. Cu toate acestea, aceste inovații nu au provocat schimbări majore în industria ceasurilor.

Tehnologia Spring Drive: Revoluția silențioasă în ceasornicărie

De la sfârșitul anilor 1970, japonezii au încercat să dezvolte o tehnologie care nu va avea nevoie de o baterie pentru a funcționa, dar precizia sa va fi comparabilă cu un ceas cu cuarț. Cu siguranță au reușit în 1999, când marca Seiko a adus pe piață primul ceas cu mecanism Spring Drive. Astfel a început oficial așa-numita revoluție tăcută în orologerie. Până în prezent, Seiko păstrează această descoperire inovatoare exclusiv pentru cele mai înalte clase, cum ar fi Credor sau Grand Seiko.

Tehnologia Eco-Drive de la Citizen

Desigur, Seiko nu este singurul inovator din Japonia. O altă piatră de hotar importantă în industria orologieră a fost inventarea primului ceas cu cuarț, pe care Citizen l-a inventat în 1976. Cu toate acestea, tehnologia Eco-Drive , așa cum o știm, cu unele îmbunătățiri, a apărut pe piață abia în 1995-96. Astfel, Citizen a pus bazele nu numai pentru dezvoltarea globală a ceasurilor solare, ci și pentru abordări ecologice în orologerie.

Ceasurile Casio încep să scrie istoria ceasurilor durabile

Casio G-Shock DW-5000C este considerat primul ceas durabil din lume. În general, modelul G-Shock de la Casio a declanșat discuții și eforturi ale ceasornicarilor din întreaga lume pentru a produce cronometre rezistente la șocuri și vibrații mecanice și, astfel, potrivite pentru o mare varietate de activități în aer liber. Astăzi, chiar și mărcile elvețiene Victorinox sau Luminox nu se rușinează, dar ceasurile Casio sunt considerate cu siguranță sinonime cu durabilitatea practică în lumea orologeră.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole