Cum se evaluează autenticitatea unui ceas? Nu vă lăsați păcălit de replici și falsuri

Iată cum să deosebești un ceas adevărat de unul fals
Distribuiți
LinkedIn

Zicala „Dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, este o păcăleală” capătă gustul amar al realității în lumea orologeră. Ceasurile de lux, în special, sunt din ce în ce mai mult în vizorul escrocilor, care profită de reputația stelară a marilor branduri și de buzunarele pasionaților de ceasuri. Evaluarea autenticității unui ceas este acum extrem de complicată chiar și pentru un ochi profesionist instruit. În plus față de falsurile fabricate cu precizie, așa-numitele „ceasuri Frankenstein” inundă piața.
Vă vom ajuta să le identificați și să evitați să cumpărați proverbiala mâță în sac.

Conținutul articolului

Brandurile de ceasuri care sunt cel mai des contrafăcute

Din motive evidente, atenția escrocilor se concentrează în primul rând pe segmentul ceasurilor de lux. Conform sondajelor, până la o treime din ceasurile de lux aflate astăzi pe piață nu provin din atelierul original al brandului.

Ar trebui să fiți deosebit de atenți atunci când cumpărați ceasuri Rolex și Omega. Patek Phillipe, Cartier, Gucci, Tag Heuer, Richard Mille și Gucci au fost, de asemenea, vizate de escroci. În ultimii ani, „datorită” progreselor tehnologice, am întâlnit, de asemenea, din ce în ce mai multe ceasuri false din clasa de mijloc, cum ar fi Seiko sau Tissot.

Ceasuri Rolex autentice vs. false: sfaturi pentru determinarea autenticității

Marca Rolex folosește o coroană realizată cu laser pe un cristal de safir, în poziția de la ora 6, ca element de autenticitate. Aceasta este vizibilă doar atunci când este iluminată și privită din lateral cu o lupă. În cazul în care ceasul fals conține acest element, acesta nu este de obicei gravat cu aceeași precizie ca originalul.

Dacă intenționați să cumpărați un ceas Rolex Daytona, reflexia cadranului pe lunetă vă va ajuta să identificați autenticitatea acestuia. Dacă aprindeți o lumină puternică asupra ceasului, ar trebui să puteți vedea un cerc regulat în reflexie, precum și o reflectare clară a acelor de oră, minut și secundă. Dacă reflexia este încețoșată sau dacă acele nu sunt vizibile, este aproape sigur că este un ceas fals.

Un alt semn distinctiv este eticheta cu data mărită. Ceasurile Rolex autentice, cu excepția Rolex Deepsea, au o lupă cu mărire de 2,5 ori deasupra căsuței cu dată. Ceasurile false ajung la o mărire de maximum 1,5 ori.

Ceasuri Omega autentice vs. false: sfaturi pentru determinarea autenticității

Omega își inscripționează ceasurile pentru bărbați cu o mică gravură pe partea din spate a carcasei. Aici puteți găsi un glob perfect proiectat cu logo-ul sau logo-ul mărcii în sine. Dacă această gravură prezintă imperfecțiuni, probabil că nu este un ceas autentic.

Autenticitatea unui ceas Omega este evidențiată și de numărul de serie din 7 sau 8 cifre de pe spatele carcasei. Este posibil ca modelele mai vechi să fie amplasate pe partea interioară a capacului. Pe lângă faptul că acest număr trebuie să corespundă exact cu cel de pe certificat, îl puteți verifica direct la Centrele Autorizate Omega. De asemenea, puteți găsi pe internet diverse baze de date online pentru verificarea numerelor de serie ale ceasurilor. Cu toate acestea, acuratețea și fiabilitatea informațiilor nu sunt garantate în acest caz.

Fenomenul ceasurilor Frankenstein

Așa-numitele ceasuri Frankenstein vă vor convinge că autenticitatea falsurilor de astăzi atinge cote extreme. Ceasurile false care conțin unele piese autentice și-au câștigat acest pseudonim. De exemplu, sunt folosite o coroană originală, o închizătoare pe o curea de ceas sau o lunetă autentică. În cazul în care este un fals, care conține, de asemenea, unele piese autentice, diferențierea acestuia de un ceas autentic este o sarcină dificilă chiar și pentru un ceasornicar de renume.

Verificați autenticitatea ceasului dumneavoastră: sfaturi practice

În cele din urmă, vom rezuma metodele de bază utilizate pentru a determina autenticitatea ceasurilor. Pentru mai multe informații despre aceste proceduri, consultați articolul despre ceasurile false.

  •     Verificați greutatea ceasului. Dacă ceasul este mai ușor decât originalul, cel mai probabil este un fals.
  •     Verificați detaliile de gravură. Are ceasul toate gravurile pe care ar trebui să le aibă? Este gravura exactă și precisă?
  •     Ascultați ticăitul ceasului. Modelele de lux sunt foarte silențioase, acul secundar se mișcă de obicei aproape continuu.
  •     Achiziționați ceasuri de la comercianți autorizați și verificați.
  •     Autenticitatea ceasului este, de asemenea, dovedită prin certificatul și ambalajul original.
  •     Verificați culorile, semnele de pe cadran și finețea acelor. Comparați aceste detalii cu originalul. Un ceas autentic ar trebui să le aibă practic identice.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole