- Eticheta interzice să atingi ceasul altcuiva.
- Ceasul se poartă pe mâna non-dominantă, sub manșeta cămășii.
- Eticheta de a purta un ceas dictează și dimensiunea adecvată a cadranului și circumferința brățării sau a curelei.
Scump, ieftin, formal sau sportiv. Evitați gafele sociale și purtați-le conform unor principii nescrise. Eticheta purtării ceasurilor include reguli pe care fiecare purtător ar trebui să le cunoască și să le respecte. Cu mâna stângă sau dreaptă? Cadran închis sau deschis? Alegerea metalelor, mărimea ceasului sau momentul potrivit pentru a verifica ora? Astăzi vă vom rezolva aceste și multe alte dileme în zece reguli simple.
Conținutul articolului
Stânga sau dreapta?
Probabil cea mai veche dilemă a ceasurilor din istorie – să vă fixați ceasul la încheietura mâinii drepte sau celei stângi? Eticheta purtării ceasului spune clar, ceasul se poartă pe mâna non-dominantă. Deoarece majoritatea populației este dreptace, ceasurile tind, de asemenea, să fie adaptate pentru a fi purtate pe mâna stângă. Coroana este făcută pe partea dreaptă, ceea ce facilitează înfășurarea cu mâna dominantă.
Dar există și ceasuri automate și ceasuri cuarț care nu trebuie înfășurate în mod regulat. De asemenea, aceste modele ar trebui să fie purtate în primul rând pe mâna non-dominantă, unde se așteaptă să aibă mai puțină uzură din cauza activităților normale. Astfel, nu este vorba doar de un principiu de etichetă, ci și de a face ca ceasul să dureze mai mult timp. Însă, în zilele noastre, nu mai este complet inacceptabil să purtați ceasul pe încheietura pe care vă simțiți mai confortabil.
Cadran întunecat pentru seara, luminat în timpul zilei
O regulă simplă care va facilita întotdeauna alegerea ceasului potrivit. Seara și în timpul nopții, purtați un ceas cu un cadran închis, cum ar fi negru, albastru închis, maro sau gri. În schimb, activitățile normale din timpul zilei ar trebui să fie însoțite de un ceas cu cadran deschis. Puteți alege alb, crem sau argintiu.
În societate, limitați controlul timpului la un nivel minim
Uneori este vorba de nevoia de a avea controlul timpului, alteori este bucuria unui ceas nou care te face să te uiți la încheietura mâinii în mod repetat. Amintiți-vă, totuși, că frecventa verificare a ceasului este considerată nepoliticoasă. Mai ales în timpul unei conversații, al unei cine sau al altor contacte sociale, uitați de ceas pentru o vreme. În caz contrar, puteți fi perceput ca fiind nepoliticos sau nerăbdător de către cei din jur.
Admirați un ceas străin de la distanță
Multe ceasuri sunt foarte rare și valoroase. Majoritatea purtătorilor le poartă cu mândrie, fără amprente, praf, grăsime și alte murdării. Întreruperea acestui confort personal prin atingerea ceasului este extrem de nepoliticos și contravine etichetei de bază. Prin urmare, dacă sunteți interesat de ceasul altcuiva, complimentați-l de la o distanță sigură. Nu trageți în niciun caz încheietura unui străin spre dumneavoastră și nu-i atingeți ceasul.
Nu purtați ceasuri prea mari
Epoca cadranelor supradimensionate, care au umbrit suveran încheietura mâinii, este, din fericire, pe cale de dispariție. Ceasurile prea mari par dezechilibrate și dau peste cap proporțiile întregii ținute. Eticheta purtării ceasurilor este clară: adaptați dimensiunea cadranului la încheietura mâinii. Un ceas care vi se potrivește nu numai că va arăta mai bine, dar vă va face cu siguranță să vă simțiți și mai bine.
Alege un ceas care să se potrivească stilului tău
Un ceas este încă doar un accesoriu de modă. La fel ca și hainele, ceasurile ar trebui să reflecte personalitatea, stilul de viață sau statutul tău profesional. Dacă vă place luxul și sunteți adesea în înalta societate, alegeți un ceas Rolex. Dacă ești un atlet în trup și suflet, orientează-te spre un ceas Garmin sau G-Shock. Dacă ești un rebel al modei, cumpără un ceas futurist Hublot. Vei arăta întotdeauna cel mai bine cu un ceas care ți se potrivește.
Asortați metalele
Nu stricați aspectul general cu o combinație de metale și culori de prost gust. De exemplu, dacă ceasul dvs. este argintiu, alegeți accesorii care să se asorteze cu acesta. În special, puneți accent pe catarama de centură, inelele, colierele sau butonii de manșetă. Un ceas frumos va atrage cu siguranță privirile, dar o astfel de rafinare a detaliilor va da în cele din urmă impresia că îl puteți purta.
Schimbați ceasurile
La fel cum aveți ținute diferite pentru diferite evenimente sau activități, veți avea nevoie și de ceasuri diferite. Același model nu va fi potrivit pentru birou, pentru sala de sport și pentru o cină în oraș. Dacă nu ești chiar un fan al ceasurilor, ia-ți cel puțin 2-3 modele în stiluri diferite. Pe lângă faptul că vei arăta mereu bine, vei da celui mai îndrăgit ceas o pauză, ceea ce îi va prelungi durata
Purtați ceasul sub manșeta cămășii
Dacă purtați haine casual sau prea strâmte, eticheta vă permite să vă fixați ceasul de mânecă. În toate celelalte cazuri, mai ales în combinație cu o cămașă și o jachetă, ceasul se poartă sub manșetă. Acesta este și motivul pentru care ceasurile elegante și formale sunt adesea mai subțiri și mai subtile. Când brațul este în jos, manșeta ar trebui să acopere complet ceasul. Pe încheietura brațului îndoit, ceasul bărbătesc iese ușor în afară.
Nu purtați un ceas prea strâns sau prea slăbit
Nu există niciun motiv să nu oferi încheieturii tale exact ceea ce are nevoie. Purtarea unui ceas, la urma urmei, ar trebui să fie plăcută atât din punct de vedere al confortului, cât și al aspectului. Eticheta purtării unui ceas, prin urmare, spune că brățările și curelele ar trebui să ți se potrivească perfect. Va trebui să reglați în mod repetat un ceas care este prea slăbit în public, care nu pare eficient. În plus, există riscul deteriorării brățării dacă aceasta este slăbită. Un ceas prea strâns nu vă va garanta confortul purtării sau un aspect final plăcut.