Fapte despre ceasuri, care vă vor surprinde

Acestea sunt fapte despre ceasuri pe care probabil că nu le știai
Distribuiți
LinkedIn

Lumea ceasurilor și a cronometrării este fascinantă. Poate ați auzit că primul ceas de mână pentru bărbați a fost realizat de Cartier pentru aviatorul Albert Santos. Ați aflat că Omega Speedmaster a fost primul ceas care a pășit pe Lună și nu este o surpriză faptul că Rolex Daytona al lui Paul Newman a fost vândut cu 18 milioane de dolari. În acest caz, citiți mai departe. Am adunat câteva fapte despre ceasuri,  interesante, care ar putea surprinde chiar și pe cei mai cunoscători pasionați de orologie.

Conținutul articolului

Omega a fost inițial numele mecanismului

Omega nu a fost întotdeauna Omega. Inițial, compania a fost denumită după fondatorul său – Louis Brandt. Mai târziu, a fost atât Louis Brandt & Fils (Louis Brandt and Sons), cât și Louis Brandt and Frére (Louis Brandt and Brother). Abia în 1894 marca a ieșit pe piață cu o mișcare progresivă, incredibil de precisă, fiabilă, care a doborât mai multe recorduri și a câștigat mai multe premii. Compania l-a numit după ultima literă a alfabetului grecesc. Această mișcare de ceas a devenit literalmente sinonimă cu casa sa de orologerie până când, în cele din urmă, în 1903, s-a luat decizia de a numi întreaga companie Omega.

Cel mai mic ceas mecanic din lume a însoțit-o pe Elisabeta a II-a la încoronare

Regina Elisabeta a II-a a fost una dintre cele mai faimoase femei puternice din lume. De asemenea, a fost renumită pentru simțul său extraordinar al stilului și al gustului. Un fapt interesant este că, la încoronarea sa din 1953, a purtat un ceas de mână Jaeger – LeCoultre. Cu toate acestea, nu era un model standard. Era o brățară subțire cu diamante care integra cel mai mic ceas mecanic din lume la acea vreme, Jaeger – LeCoultre 101. Interesant este faptul că versiunea pentru bărbați este JLC 101 integrat în butonii de manșetă.

Ceas Jaeger – LeCoultre

Testarea ceasurilor se face în cele mai extreme moduri

Niciun producător de ceasuri de calitate nu poate evita testarea riguroasă a produselor sale. Este o curiozitate orologieră faptul că unele mărci merg până la extreme atunci când își testează cronometrele. Jaeger – LeCoultre, de exemplu, efectuează celebrul său test de 1 000 de ore. Acesta verifică funcționalitatea mișcării înainte și după ce aceasta este introdusă în carcasă în diferite condiții care simulează situații de zi cu zi, timp de 1.000 de ore.

Omega, la rândul său, și-a montat ceasul Seamaster pe exteriorul unui avion în drum de la Amsterdam la Canada, deasupra Polului Nord. Când avionul a aterizat, după 9 ore de zbor, ceasul a funcționat impecabil. Producătorul și-a atașat următorul ceas la exteriorul submarinului și l-a trimis la o adâncime de 10 928 m. Și acest ceas a supraviețuit nevătămat testelor extreme.

Ceasurile „zâmbesc” pe rafturi

Data viitoare când treceți pe lângă un magazin de bijuterii sau de ceasuri, opriți-vă. Este demn de remarcat faptul că acele ceasurilor din vitrinele magazinelor arată de obicei ora 10:10. Motivul este prozaic. Arătătorul orei care arată spre zece și cel a minutelor care arată spre doi creează împreună o asociere cu zâmbetul. Acest lucru este menit să dea observatorului un sentiment plăcut și, eventual, să îl încurajeze să facă o achiziție. A doua explicație este că această poziție a acelor de ceasuri lasă loc pentru a vedea logo-ul mărcii.

Ceas Rolex
Sursa: https://stock.adobe.com/

Fapte despre ceasurile Rolex

Marca iconică de ceasuri este asociată cu multe mituri și jumătăți de adevăr în conștiința publică. Astăzi vă prezentăm câteva fapte despre ceasurile Rolex pe care nu le știați.

Rolex-urile elvețiene provin din Anglia

Compania Rolex poate fi descrisă ca fiind bijuteria orologeriei elvețiene fără echivoc. Cu excepția unui detaliu – Rolex nu provine din Elveția. Marca a fost înregistrată în 1920 la Geneva, dar a fost de fapt fondată cu 15 ani mai devreme și la aproape 1.000 km distanță, la Londra.

Hans Wilsdorf s-a mutat în Anglia pentru a-și înființa propria companie de ceasuri împreună cu cumnatul său, Alfred Davis. Aceștia s-au concentrat pe importul de mișcări elvețiene, pe care le-au pus în ceasuri fabricate local și le-au oferit pe piața britanică. Marca, care inițial a purtat numele fondatorilor săi, a primit luxuriantul nume Rolex în anul 1908. Anii războiului au adus cu ei discriminarea rasială, ceea ce l-a forțat pe Wilsdorf să se întoarcă în Elveția, unde și-a mutat și compania de ceasuri.

Rolex nu-și dăruiește ceasurile

Cu excepția unor sponsorizări specifice inițiate de marcă, Rolex nu își dăruiește ceasurile. Nici măcar vedetelor de la Hollywood în scopuri promoționale. Așadar, dacă vedeți un actor sau o actriță purtând un ceas Rolex la încheietura mâinii, înseamnă că cineva trebuie să fi plătit pentru el. Marile producții cinematografice nu fac excepție. Se zvonește că producătorul primului film Bond i-a împrumutat lui Sean Connery propriul său Rolex Submariner, deoarece marca a refuzat să furnizeze un ceas de mână pentru filmări.

Ceasurile Rolex se produc un an

Dacă cunoașteți niște cunoscute fapte despre ceasuri, veți ști că Rolex-urile sunt fabricate manual și astăzi. Dar poate că nu știați că marca are nevoie de un an întreg pentru a produce un ceas. Acest timp, pe lângă construcția manuală, include și testele complexe prin care trebuie să treacă fiecare ceas în atelier. Așadar, calitatea necesită timp. Un ultim fapt interesant: ceasurile Rolex sunt fabricate din cel mai scump oțel inoxidabil disponibil în lume, 904L. Acest lucru îl face extrem de rezistent la coroziune.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole