O scurtă istorie a ceasurilor: primele ceasuri și inovații revoluționare

Cunoașteți istoria ceasurilor?
Distribuiți
LinkedIn

Încercarea de a măsura timpul este la fel de veche ca și omenirea însăși. Chiar și vechii egipteni foloseau cadrane solare în urmă cu 5 000 de ani. Strămoșii noștri au încercat să exprime unitățile de timp prin arderea unei lumânări, greutatea apei, a nisipului, a diferitelor greutăți sau prin mișcarea pendulului. Cu toate acestea, istoria ceasurilor, așa cum o cunoaștem astăzi, nu a început să fie scrisă până în secolul al XVI-lea d.Hr. Care este povestea cronometrării moderne și cui datorăm ceasurile de mână pe care le purtăm acum automat la încheietura mâinii?

Conținutul articolului

Primele ceasuri: când a început istoria ceasurilor?

Ceasurile moderne își au rădăcinile în ceasurile mecanice. Ceasurile de buzunar și de mână le-au urmat secole mai târziu.

Primul ceas mecanic

Primul ceas mecanic a fost realizat în 1275 în Anglia. Acesta era caracterizat de un mecanism simplu care semăna cu cel pe care îl avem astăzi. Cu toate acestea, nu era dotat cu mâini sau cadran. Aceste ceasuri nu indicau de fapt ora, ci o țineau evidențiată, bătând cu putere din oră în oră. Erau folosite în conace și în orașe pentru a-i ajuta pe locuitori să țină evidența timpului.

Primul ceas de buzunar

Invenția ceasului în forma sa actuală este atribuită ceasornicarului german Peter Henelein și datează din 1510. Deși ceasul său a fost descris ca fiind de buzunar, acesta nu încăpea în buzunar, ci era purtat la gât. Unii istorici contestă această realizare și susțin că istoria ceasului a început abia în 1574, când se presupune că un meșter necunoscut ar fi realizat primul ceas de buzunar din bronz.

Ceasurile de buzunar (pocket watch) s-au bucurat de o mare popularitate în trecut

Primul ceas de mână

Nici istoricii nu se pun de acord în ceea ce privește nașterea ceasului de mână. Unii susțin că primul ceas a fost fixat la încheietura reginei Elisabeta I de către Robert Dudley în 1571. Cu toate acestea, această bucată de istorie este adesea uitată și mulți susțin că primul proprietar al unui ceas de mână a fost regina de Napoli, sora lui Napoleon, Caroline Murat. A fost realizat pentru ea de Abraham-Louis Breguet în 1817. Astăzi, marca Breguet produce ceasuri elvețiene de lux.

Inovații care au făcut istorie

Boom-ul ceasurilor de mână nu a fost atât de rapid pe cât ne-am fi așteptat. Ceasurile pentru bărbați au fost fabricate sub formă de ceasuri de buzunar până la începutul secolului XX, iar ceasul de mână era în primul rând în garderoba femeilor. Timp de secole au servit drept accesoriu de lux al modei.

Aviator ca primul ceas de mână pentru bărbați

Ceasurile de mână pentru bărbați și-au găsit principala aplicație în industria aerospațială. În 1904, Alberto Santos Dumont și-a exprimat dorința de a-și putea folosi ambele mâini în timp ce zboară și de a controla în același timp ora. Cartier i-a îndeplinit dorința atunci când a produs faimosul Cartier Santos – primul ceas aviator și, în același timp, primul ceas de mână pentru bărbați.

Ceas rezistent la apă

Prima carcasă impermeabilă din istorie – Oyster – a fost introdusă de maestrul ceasornicar Rolex în 1926. Pentru a-și face cunoscută invenția, primul ceas rezistent la apă a fost montat pe Mercedes Gleitze, o înotătoare care a încercat să traverseze înot Canalul Mânecii. Încercarea ei de record a eșuat, dar ceasul a supraviețuit nevătămat.

Ceasuri quartz

Primele ceasuri cu tehnologie quartz au fost create în anii 1930. Cu toate acestea, erau mari și scumpe pentru nevoile pieței de masă. Primele ceasuri cu cuarț au apărut pe rafturi în 1969 și au fost fabricate de Seiko.

Ceasuri titan

Titanul, ca material al viitorului, a apărut pe piața ceasurilor în 1970, sub semnul producătorului japonez Citizen. La scurt timp după aceea, și alte mărci de renume mondial, precum Festina, Tissot și Casio, au început să utilizeze carcase și brățări din titan.

Ceasuri solare

Primul ceas ecologic alimentat cu energie solară este atribuit inventatorului american Roger Riehl, care și-a lansat modelul futurist pe piață în anii 1970. El a fost urmat la scurt timp de Citizen cu al său Eco-Drive cu energie solară.

Primul ceas solar de la marca Citizen

Ceasuri inteligente

Nu era încă vorba de ceasuri inteligente în sensul actual al cuvântului, dar producătorul Casio introdusese deja în 1983 un fel de asistent digital încorporat în ceas. Aceasta a fost colecția Databank, ale cărei modele aveau propria memorie integrată. În același an, marca Seiko a lansat și primul său smartwatch. Modelele din seria Seiko Data-2000 aveau chiar și două memorii interne, care puteau stoca numere de telefon sau notițe. Au venit cu o tastatură externă. Primul ceas comercializat din lume care putea efectua apeluri telefonice a fost lansat pe piață în 1999 de Samsung.

Dacă moderna istorie a ceasurilor înseamnă dezvoltarea tehnologiei inteligente, ștafeta a fost mânuită din 2015 de Apple, ale cărei vânzări au umilit industria mondială a ceasurilor. Cu toate acestea, ceasul clasic rămâne un simbol al calității meșteșugărești, al eleganței și al statutului social.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole