- Primul ceas digital cu LED-uri din 1972 este considerat părintele smartwatch-ului modern.
- Primul pionier al tehnologiei moderne a fost compania Seiko.
- Primele ceasuri care permiteau telefonia au fost lansate pe piață de compania Samsung încă în anul 1999.
Un gadget care a devenit sinonim cu tehnologia portabilă. Ceasurile inteligente sunt acum o parte esențială a lumii moderne și a încheieturilor noastre. Apple, Huawei și multe alte companii au investit milioane de dolari în dezvoltarea lor în ultimii ani, iar spațiul de creștere rămâne uriaș. Dar s-ar putea să vă surprindă să știți că conceptul de ceasuri inteligente nu este deloc nou. Eforturile dezvoltatorilor de a lega la încheietura mâinii mai mult decât un simplu afișaj al timpului și un cronometru există de mai bine de jumătate de secol. Vă prezentăm modelele care au deschis calea pentru ceasurile inteligente de astăzi.
Conținutul articolului
Pulsar: Părintele ceasurilor smart
Primul ceas digital cu LED, numit Pulsar, a șocat producătorii de ceasuri în 1972. Acesta provenea de la Hamilton Watch Company și era îmbrăcat în aur de 18 carate. Acestea puteau fi cumpărate pentru 2.100 de dolari și necesitau un buton pentru a afișa ora. Se poate spune că Pulsar a revoluționat literalmente lumea orologeră și a pregătit terenul pentru succesorii săi inteligenți. Până în prezent, este considerat „părintele ceasurilor inteligente„.
Anii 1980: Inovații de la Seiko
Nu a durat mult până când diverse companii japoneze s-au întrecut în a introduce mai mult conținut în ceas. Compania Seiko a devenit pionierul.
Seiko TV Watch
Dacă ați văzut filmul Bond Octopus din anii 1980, probabil că ați văzut celebrul T001 din atelierul Seiko. Acest „ceas inteligent” a venit pe lume în 1982 și era conectat la un televizor portabil. În timp ce partea de sus a ecranului afișa date standard precum ora și alarma, partea de jos era folosită pentru a scoate imagini video într-o imagine granulată.
Seiko Data – 2000
Nu a trecut nici măcar un an și Seiko a venit pe piață cu un alt model sub numele de Data – 2000. Denumirea nu era o viziune a mileniului următor, ci o referire la cele 2.000 de caractere pe care acest ceas le putea stoca. Totuși, acestea trebuiau introduse de pe o tastatură externă. Ceasul putea stoca notițe, intrări în calendar și putea fi folosit și ca un calculator.
Seiko RC-20 Wrist Computer
Seiko a fost în anii 80 destul de activ în domeniul ceasurilor inteligente. Dintre cele câteva modele cu care a ieșit pe piață, RC-20 Wrist Computer a fost cel mai apropiat de ceasul smart modern. Acest ceas era echipat cu un microprocesor pe 8 biți, 2KB de memorie RAM și 8KB de spațiu de stocare. Avea aplicații pentru programări, ora lumii, note și un calculator.
Precursori ai ceasurilor inteligente de astăzi
Anii nouăzezi și primul deceniu al noului mileniu au fost marcați de încercările diferitelor companii de a îmbunătăți dispozitivele de la încheietura mâinii noastre cu noi funcționalități. Mai jos este prezentată o trecere în revistă a celor mai reușite dintre acestea.
Timex Datalink: Primul ceas fără fir
În anul 1994, au apărut pe piață primele ceasuri capabile să descarce fără fir date de la un computer. Timex Datalink a fost creat în mod ingenios în colaborare cu Microsoft. Informațiile care urmau să fie transmise erau codificate în flash-urile monitorului computerului, care erau preluate de un senzor încorporat în ceas.
Seiko MessageWatch
În anul 1995, Seiko a reintrat pe piață când a prezentat publicului ceasul MessageWatch. Aceste ceasuri erau deja capabile să afișeze identificarea apelantului și actualizări pe diverse subiecte, cum ar fi scorurile sportive, cotațiile bursiere și previziunile meteo.
Ceasuri Linux
În anul 1998, Steve Mann, cunoscut drept „părintele calculatoarelor portabile”, a construit primul ceas cu sistem de operare Linux. Prototipul a fost lansat doi ani mai târziu de IBM. Ceasul comunica fără fir cu computere, telefoane și alte dispozitive fără fir, permițându-i să citească mesaje de e-mail condensate și să primească direct mesaje de tip pager.
Primul ceas care permite apelarea telefonică
În 1999, compania Samsung a dezvoltat primul ceas care permitea efectuarea de apeluri telefonice. SPH-WP10 avea un ecran LCD monocrom, difuzor și microfon integrate și permitea apeluri de 90 de minute.
Ceas inteligent linux WatchPad
Compania IBM a prezentat primul ceas WatchPad încă în anul 2000. Cu toate acestea, doar un an mai târziu, a lansat WatchPad 1.5, un upgrade cu un accelerometru, un senzor de amprentă și un mecanism de vibrații. Ceasul funcționa pe Linux 2.2, avea un ecran tactil, Bluetooth, 8 MB de RAM și 16 MB de memorie.
Fossil Wrist PDA
Poate vă amintiți cât de populare erau PDA-urile la începutul secolului XXI. Ca răspuns, Fossil a venit cu ceasul Wrist PDA în 2002, care era capabil să facă schimb de informații cu computerele, avea o tastatură virtuală, un ecran tactil, un port infraroșu și un mic stilou tactil. Acestea funcționau pe sistemul de operare Palm OS, care permitea utilizarea a numeroase aplicații.
Ceas sport inteligent Garmin
Marca Garmin are o poziție destul de puternică în domeniul ceasurilor de sport. A fost marca care a venit pe piață în 2003 cu primul smartwatch echipat cu funcții pentru sportivi. Predecesorul ceasului Forerunner modern era considerabil mai masiv, dar avea deja funcții integrate, cum ar fi măsurarea vitezei, distanței, ritmului și caloriilor arse. Ceasul era alimentat de două baterii AAA și avea o durată de viață de aproximativ 14 ore.
Ceasuri inteligente moderne
Al doilea deceniu al noului mileniu a adus cu sine o masivă dezvoltare a tehnologiilor smart, inclusiv a celor purtabile. Ceasurile inteligente din această perioadă seamănă deja cu cele moderne pe care ni le punem la încheietura mâinii astăzi.
Sony SmartWatch
Sony SmartWatch vo svojej pôvodnej verzii prišli na trh už v roku 2012. Navonok sa veľmi nelíšili od súčasných zariadení. Fungovali ako sprievodca pre rad smartfónov Xperia s upraveným Androidom. Boli vybavené OLED displejom. V roku 2013 ich nahradili SmartWatch 2 a v roku 2015 SmartWatch 3 so systémom Android-Wear, ktoré boli v tých rokoch prvotriedne.
Samsung Galaxy Gear
Dispozitivul Gear a dat literalmente startul asaltului Samsung în sfera smartwatch-urilor. Samsung a debutat cu ele în 2013 și a adus pe piață alte șase modele un an mai târziu. Este adevărat că Gear-ul original nu a avut succes pe piață, dar brandul nu a dat înapoi din acest domeniu. Samsung Galaxy Watch 4 l-a împerecheat cu sistemul de operare Google și a avut grijă ca acesta să devină unul dintre vârfurile de lance ale pieței actuale.
Apple Watch
Ceasul inteligent, la care lumea s-a obișnuit sub numele de iWatch, a fost prezentat publicului în septembrie 2014 sub numele de Apple Watch. Prima generație nu dispunea de GPS, aplicațiile trebuiau să fie suportate de versiunile iPhone și nu aveau acces la senzorii ceasului. Dar de atunci, Apple Watch a parcurs un drum lung de-a lungul a nouă generații. Actualul ceas smart a integrat funcții high-end, precum ECG, alerte de ritm cardiac, detectarea căderilor și modul walkie-talkie. Apple Watch a îndepărtat mărci precum Rolex și Tag Heuer din topul pieței.