Luneta pe ceas nu servește doar ca un element de design

Luneta este parte importantă a unui ceas.
Distribuiți
LinkedIn

De la începuturile sale, ceasurile au suferit diverse modificări. În afară de design, producătorii au realizat, că ceasurile pot fi utilizate oriunde – nu doar în timpul evenimentelor festive. De aceea au creat luneta. Luneta pe ceas, pe lângă funcția de design, are și multe alte utilizări practice. Nu este, însă, o necesitate, fără de care nu ar putea funcționa ceasurile

Conținutul articolului

Luneta ceasului

Termenul de lunetă se folosește în diverse domenii. În orologerie, însă, luneta este parte a ceasurilor, mai exact inelul de circumferință (cel mai adesea din oțel), care se află între carcasă și sticlă. În ceea ce privește designul, luneta poate fi fixă sau pivotantă – într-un sens, eventual în ambele sensuri. 

Funcțiile lunetei ceasului și scala

În funcție de cum este luneta, fixă (nerotativă) sau rotativă, se pot modifica și funcțiile sale. Luneta fixă este înainte de toate, o chestiune de design. Invers, luneta rotativă conține o scală, care permite ceasului să determine date suplimentare. Datorită lunetei, funcțiile individuale se pot diferenția nu doar în funcție de tipul de scală, dar și în funcție de tipul de ceas pe care apare luneta.

Scala lunetei

Scala lunetei este un marcaj numeric, care se află fie sub sticla ceasului, așadar este parte a cadranului, sau este amplasată direct pe lunetă. Cea mai comună lunetă este cea de 60 de piese, care servește la urmărirea numărului de minute. Alte scale ale lunetei includ:

  • din 12 piese pentru urmărirea celui de-al doilea fus orar,
  • din 24 piese pentru urmărire GMT,
  • tahimetrică care permite monitorizarea vitezei,
  • telemetrică pentru calcularea vitezei,
  • pulsometrul pentru monitorizarea ritmului cardiac,
  • rigla logaritmică pentru calcule mai complexe.

Datorită acestor scale, luneta este în mare parte considerată ca o complicație efectivă și funcțională, cu care se pot calcula diverse valori, de la viteza medie a autovehiculului până la momentul corect al scufundării scafandrilor. 

Împărțirea lunetelor de ceas

Scalele lunetei ajută la clasificarea ceasurilor. În funcție de tipul ceasului, pe care se află luneta, putem discuta despre următoarele tipuri. 

Luneta de scufundare

Luneta de scufundare obișnuiește să fie parte a ceasurilor de scufundare. Este împărțită în 60 de părți, și asta de la 0 la 60, în majoritatea cazurilor în grupe de 10 sau 5. Parte a acestei lunete poate fi și o parte fosforescentă. 

Ați știut, că ceasurile de scufundare trebuie să fie echipate cu o lunetă din 60 de elemente rotitoare în sensul invers al acelor de ceasornic din motive de securitate?

Luneta ceasurilor de scufundare

Luneta tahimetrică

Luneta tahimterică a ceasului conține o scală, care în majoritatea cazurilor se află pe cronografele analogice. De obicei servește la măsurarea vitezei sau de exemplu la calcularea consumului de combustibil. 

Sfatul nostru: Cu luneta tahimetrică sunt echipate de exemplu ceasurile Festina din ediția The Originals. 

Luneta tahimetrică pe ceasurile Festina The Originals

Luneta GMT 

Luneta GMT este derivată din denumirea „Greenwich Mean Time“, așadar ora principală din Greenwich. Asta înseamnă, că datorită ei este posibil să urmărim 2 sau chiar mai multe fusuri orare deodată. Majoritatea lunetelor GMT sunt împărțite în 12 sau 24 de elemente. Ceasurile cu luneta GMT sunt cel mai adesea folosite de persoanele, care sunt într-o continuă mișcare, așadar piloții, marinarii sau cei care călătoresc. Ceasurile cu luneta GMT sunt de obicei caracterizate cu rezistență ridicată, lizbilitate bună și impermeabilitate crescută

De interes: Între anii 1884 – 1972, GMT a fost recunoscut la nivel mondial ca și măsurarea standardă a fusului orar.

Luneta GMT luneta la ceasurile mărcii Tudor
Sursa: https://monochrome-watches.com/

Luneta telemetrică

Această lunetă servește înainte de toate la măsurarea distanței. În trecut era cel mai adesea folosită de soldații în armată, dar astăzi poate să servească pur și simplu și la măsurarea distanței unei furtuni care se apropie. Măsurarea cu ajutorul ei este relativ ușoară. 

Luneta pulsometrică

Luneta pulsometrică nu trebuie să o folosească doar asistentele medicale și medicii la măsurarea ritmului cardiac și a pulsului. Reușiți să o folosiți și voi. 

Alte funcții ale lunetei ceasului

În afară de funcțiile menționate mai sus, luneta poate servi și ca o busolă sau cronometru. În plus, dacă include și o riglă logaritmică, poate ajuta și la calcule mai complexe.

Luneta pe ceas reprezintă un element excelent de design, care va fi apreciată nu doar de sportivi și persoanele cu viața activă, dar și doamnele în cadrul colecției lor de accesorii de modă. La multe modele de damă este, însă, acoperită cu diverse pietre prețioase. 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să-l distribuiți

Distribuiți

Cele mai noi articole