- Ceasurile sunt compuse din nenumărate părți mai mici sau mai mari.
- Printre părțile de bază ale ceasului fac parte carcasa, cadranul, sticla, capacul, luneta, coroana și butoanele și arătătoarele, indecșii, cureaua/brățara și mecanismul.
- Părțile individuale ale ceasului aduc și alți termeni importanți, pe care ar trebui să-i stăpâniți în cadrului dicționarului orologer.
Vă considerați un adevărat expert în ceasuri? Aveți o imagine de ansamblu nu doar despre cei mai renumiți producători de ceasuri, dar totodată și despre ofertele actuale? Acest lucru, totuși, nu înseamnă ca aveți o imagine de ansamblu reală asupra lumii ceasurilor. În afară de toate acestea, în primul rând ar trebui să stăpâniți dicționarul orologer, resp. individualele părți ale ceasului. Pentru ale înțelege mai bine, le-am adunat pentru voi într-un loc.
Conținutul articolului
Dicționar orologer de bază - părți ale ceasului
Ceasurile respective sunt o combinație dintre o producție precisă cu o serie de piese mai mici sau mai mari. Deși în dicționarul nostru orologer nu vom intra în așa detalii, cum sunt de exemplu șuruburile, dar vom analiza cele mai de bază părți ale ceasului, pe care cu siguranță ar trebui să le stăpâniți. Aceste includ:
- carcasa
- cadran
- geam
- capac
- lunetă
- coroană și butoane
- arătătoare
- curea/brățara
- mecanism
1. Carcasa
Carcasa este de obicei descrisă precum ca și corpul sau haina ceasului. De obicei este produs în forme tradiționale rotunde și pătrate din materiale precum metalul, ceramica sau plasticul. Funcția lui, însă, nu este doar estetică – protejează totuși mecanismul, cadranul și alte componente interioare importante ale ceasului.
2. Cadran
În timp ce termenul cadran este folosit în cazul ceasurilor analogice, atunci în cazul celor digitale vorbim despre displei. În plus, cadranul poate fi denumit și ca ceasornic. Indiferent de termenul pe care îl folosim, este vorba de parte a ceasului, care este protejată de geam. Acolo obișnuiesc să fie amplasate arătătoarele, indecșii sau chiar diferitele ornamente.
3. Geam
După cum am menționat deja puțin mai sus, geamul folosește la protecția cadranului. În ceea ce privește materialele folosite la fabricarea geamurilor, majoritatea producătorilor preferă tipurile minerale. În dicționarul orologer veți întâlni expresii precum cristalul de safir sau sticlă Hardlex. În timp ce în cazul primului menționat este vorba de un tip de sticlă mai durabilă, atunci sticla Hardlex este un tip care se folosește la ceasurile Seiko.
4. Coroană și butoane
Coroana probabil nu trebuie să fie prezentată într-un fel anume. Pe scurt, rolul ei este de setare exactă a ceasului sau a datei în cazul ceasurilor analogice, care se află în mare parte situată în dreapta mijloc la poziție orei 3. Nu este însă o regulă. De exemplu poate fi poziționată și în dreptul orei 4, eventual în stânga. O astfel de poziționare este adesea văzută pe un ceas de scufundare.
La fel ca și coroana, și butoanele obișnuiesc să fie amplasate pe partea exterioară a carcasei. Ele, însă, nu sunt folosite pentru setarea orei. De obicei controlează funcțiile suplimentare ale ceasului, ca de exemplu cronometrul.
5. Luneta
Luneta este denumită și ca un inel înconjurător sau rama ceasului. În orice caz, este vorba de parte, care în delimitează cadranul. Luneta poate să fie atât fixă, cât și rotativă – de exemplu în cazul ceasurilor de scufundare, pe care le produce și brandul Citizen.
6. Arătătoare
Arătătoarele pot fi găsite pe ceasurile analogice. Tocmai datorită lor puteți citi informația despre ora actuală. Printre tipurile de arătătoare de bază fac parte orar, minutar și.
7. Curea/Brățara
Parte a ceasului, care în multe cazuri decide asupra achiziției lor. În timp ce curelele se produc cel mai adesea din piele, cauciuc sau material textil, atunci brățările sunt predominant din oțel. Se diferențiază nu doar prin materiale, dar totodată și prin detalii de design – cusături, culori, tipuri,
8. Capac
Capacul face parte printre părțile ceasului, care nu este vizibil atunci când este purtat pe mână. Este vorba de capacul din spate, resp. închiderea ceasului, în spatele căruia se află mecanismul.
9. Mecanism
Când în dicționarul nostru orologer menționăm individualele părți ale ceasului, nu putem omite nici mecanismul. Tocmai acela este, să zicem așa, inima, creierul și motorul ceasului. Tocmai datorită lui poate funcționa ceasul corect. De obicei este împărțit în două tipuri de bază – mecanic și electronic.